Ryža so zeleninou a ementálom nie je rizoto! Ako ho správne uvariť?

Gabo Kocák opäť ponúka svoje tipy a triky.

Rizoto má vo svojej nepísanej kuchárke asi každá domáca gazdinká. Kuracie či vegetariánsky zeleninové, prípadne netradične hubové. Varíme ich z obľubou, lebo sú pomerne jednoduché, zaberú menej riadov a hrncov a hlavne všetkým chutia. No podľa nášho šéfkuchára Gaba Kocáka nie všetko, čo sa v pripraví slovenskej kuchyni, je naozaj rizoto: „Ak uvaríš ryžu s nejakou zeleninou a mäsom, servíruješ to s postrúhaným ementálom, tak to ešte nevaríš rizoto.“

Originálne rizoto pochádza zo slnečného Talianska, my sme si jeho prípravu prispôsobili našim podmienkam. No to neznamená, že si aj doma nemôžete vychutnať originál, ktorý dokonca podľa receptu nášho kuchára pripravíte za 15 minút! „Dôležité, keď robíme rizoto, je zaliať ho vývarom. Ak je to napríklad hubové rizoto, použijeme hubový výbar. Ak nemáte hubový, nevadí, zeleninový je vždy dobrý, nikdy nie kurací,“ prezrádza náš šéfkuchár Gabo Kocák.

Základnú predstavu asi už máte. Niektorí však asi krútia hlavou: rizoto za 15 minút? To sa predsa nedá stihnúť! „Prečo ho niektorí nestihnete uvariť za 15 minút? Pretože všetky komponenty, ktoré idú do toho rizota, musia byť teplé. To znamená: vývar teplý, víno teplé. Všetko musí byť teplé. Keď do variacej sa ryže naleješ studené víno, prerušíš proces varenia,“ hovorí Gabo. „Základ je stále ryža. Na rizoto sa používajú talianske ryže, napríklad arborio. Na jej miešanie nepoužívaš nič kovové, pretože kov naruší štruktúr ryže,“ dodáva.

Vyskúšajte si to aj vy, stačí postupovať podľa jednoduchého receptu a hosťom môžete servírovať domáce talianske rizoto. Samozrejme, ementál vo finále nahradí parmezán a môžete ho podávať.