Britský X Factor – rodisko svetových hudobných nádejí: Toto je TOP 10 najlepších vystúpení za rok 2014!

Pozrite si to najlepšie z prvých kastingov.

Nestihli ste sledovať jedenásty ročník svetovo najúspešnejšej speváckej šou? Netušíte, ktoré vystúpenie by ste určite nemali prehliadnuť? Prinášame vám podrobný životopis umelcov a hudobných nádejí, o ktorých ešte budeme počuť. Zoznámte sa, prosím!

10. Scarlett Quinn má 28 rokov a pochádza z Brightonu. Okatá blondínka spieva a tancuje od svojich šiestich rokov, pričom už v tak mladom veku zaznamenala v rámci svojej rozbiehajúcej sa kariéry spoluprácu s prestížnym National Youth Music Theatre. V tom čase sa zhostila tiež úlohy detskej moderátorky šou, ktorú zastrešovala spoločnosť Disney. Počas dospievania “kšeftov” žiaľ ubúdalo a na chvíľu to vyzeralo tak, že hviezda mladej Scarlett pomaly ale isto zhasne. Prišiel však rok 2009 a Scarlett bola znova predstavená hudobnému priemyslu, avšak už nie ako detská hviezdička, ale talentovaná textárka. Pod krídla si ju vtedy vzal skladateľ Graham Kearnes. Slovo dalo slovo a na scénu prichádza Ashley Slater. Muž, vďaka ktorému sa Scarlett vrátila na pódia opätovne ako interpret. Širokej verejnosti sa dostala do povedomia vďaka svojmu účinkovaniu v zatiaľ poslednej, jedenástej sérii britskej talentovej šou X Factor.

9. Lola Saunders z britstkého Newcastlu prišla na kasting do X Factoru v nádeji, že dá svojim rybkám navždy zbohom a spievať začne na plný úväzok. “Absolútne neočarujúca práca”, ako svoje živobytie sama nazvala má totiž jedno obrovské mínus. Na konci každého dňa Lola smrdí ako makrela. A to vážne nie je sexi: “Nesmrdieť každý deň ako ryba, občas na seba hodiť trochu make upu a spievať, spievať, spievať. To je to čo chcem.”  20-ročná niekdajšia predavačka rýb to v šou dotiahla naozaj ďaleko a veríme, že jej hviezda tak skoro skutočne nezhasne.

8. Overload Generation je typicky vystaveným “boybandom”, ktorý si okamžite získal v radoch dospievajúcich dievčat svoje zázemie fanúšičiek, pričom práve to sa značne podpísalo na ich nečakanom úspechu v rámci talentovej šou. Joey, Andy, Jordi, Ryan a Ollie sú kamaráti na život a na smrť a za svoje účinkovanie v šou tvrdo bojovali. Niektorí sa neodpustili prirovnávať ich k mega úspešnému “produktu” talentovej šou, One Direction. Chlapci sa možno práve pre nápadnú totožnosť s niečim, čo na hudobnom trhu už je, nedostali ďaleko. Pre nečakanú vzburu fanúšikov im však napokon bolo umožnené a dodatočne ponúknuté miesto v rámci živých prenosov: “Boli sme tak šťastní a zmätení zároveň! Bol to totálny šok!”

7. Kerrianne Covell je už v týchto chvíľach vyhľadávanou mladou nádejou britskej popovej a soulovej scény. 23-ročná umelkyňa je obdivovanou najmä pre absolútne nešpecifické verzie rôznych skladieb, v rámci ktorých vyniká jej oduševnený hlas absolútne dokonale. Na scéne sa potichu pohybuje už nejaký ten piatok, pričom už ako 13-ročná vystúpila ako mladá soulová speváčka v prestížnej londýnskej Albert Hall. Dôležitým míľnikom v jej kariére bolo zaiste i jej vystúpenie v Metro Radio Live v novembri roku 2013. Jej predchodcami boli umelci ako Olly Murs, Emeli Sande, Jason Derulo a mnohí ďalší. Kerrianne neskôr študovala hudbu na Stockton Riverside College, neskôr si vyslúžila štipendium, vďaka ktorému pokračovala v štúdiu na prestížnej umeleckej škole v centre Londýna. Práve toto štúdium ju postupne priviedlo k divadlu. Kerriane debutovala v londýnskom West Ende v jednej z hlavných úloh, ktorá jej vyniesla niekoľko ďalších ponúk. Postupne sa tak mladá Kerrianne predstavila v niekoľkých úspešných muzikálových spracovaní rôznych umeleckých diel.

6. James Graham začal spievať v 14-tich. Dnes už 18-ročný študent britského Essexu mal, ako sám hovorí, jednoducho šťastie. Od momentu ako sa rozhodol vydať sa po hudobnej dráhe, našiel podporu v kapelách ako sú The Wanted, The Saturdays and Peter Andre. Dnes je už súčasťou kapely Stereo Kicks, s ktorou v X Factore skutočne zahviedil. Aktuálne sa chalani pripravujú na X Factor tour 2015!!

5. Jacob "Jake" Quickenden je britský spevák, ktorý svojmu hviezdnemu hudobnému štartu vďačí práve účinkovaniu v 11-tej sérii talentovej šou X Factor. 26-ročný hudobník sa v šou objavil po prvýkrát už v roku 2012, nevídaný úspech však zožal až o dva roky na to. Pochádza z mesta Scunthorpe a pred tým, ako spoznal čaro pódia, bol futbalistom na plný úväzok a občasným plavčíkom. Bývalý športovec hrával za Scunthorpe United.

4. Andrea Faustini. To je charizmatické vystupovanie. Pozitívny prístup. Nákazlivý úsmev. Precítené tóny. Nenapodobiteľný osobitý flow. Južanská príťažlivosť a iskra v očiach. Obrovský talent! To je ANDREA FAUSTINI. Muž, o ktorom iste budeme ešte počuť. Nie nadarmo si behom pár týždňov získal sympatia celého Spojeného kráľovstva. Účinkovanie v jedenástej sérii britskej šou X Factor vníma ako šancu splniť si svoj sen. Hoci cesta k nemu je globálne vzaté ešte v plienkach, Andrea sa cíti ako víťaz už dnes: “Milujem túto krajinu a chcem sa sem definitívne presťahovať. U nás v Taliansku som skúšal šťastie v rámci X Factoru trikrát. Bezúspešne. Potom som prišiel sem a dostal som štyrikrát áno od ľudí ako je Simon Cowell alebo Mel B. Postupom času si ma britské publikom zamilovalo a ja som si zamiloval ich a som za to rád. To je všetko čo som kedy chcel. Už teraz sa cítim ako víťaz,” vyjadril sa spevák pre britský portál dailystar.co.uk. Andrea napokon skočil na úžasnej bronzovej priečke!

3. Ben Haenow a jeho príbeh ako vytrhnutý zo scenáru hollywoodskych filmárov. 29-ročný niekdajší vodič kamiónu z londýnskeho Croydonu zmenil svoj život vďaka jedinečnému talentu. Muž, o ktorom budeme ešte počuť. Spevák, ktorého špecifická farba hlasu, prekrásny „šelest“ a neodolateľne charizmatické pódiové vystupovanie spôsobilo, že svetovo najúspešnejšia britská verzia speváckej šou X Factor má svojho ďalšieho víťaza, za ktorého sa môžu tvorcovia hrdo postaviť. Nie darmo sympatického Bena „koučoval“ hudobný magnát a samotný tvorca šou, Simon Cowell, pod ktorého krídlami vyrástli do nebeských výšin dnes už hviezdy svetového formátu ako One Direction či Leona Lewis. Ben Haenow si svojich priaznivcov získal už po prvom vystúpení, kedy vodič vanu divákom previedol svoju verziu skladby Wild Horses. Aj tá sa pričinila o to, že dnes má jedenásty britský X Factor svojho víťaza, za ktorým si stojí všetkými desiatimi.

2. Paul Akister má 25 rokov a jeho živobytím je neprekvapivo hudba. Ak však čakáte lukratívne zmluvy s nahrávacími spoločnosťami, ste na omyle. Sympatický Brit totiž aj napriek nenapodobiteľnému hlasu znejúceho ako priamo z nahrávky s neuveriteľnou kontrolou sa roky živá ako “pubový” spevák a na svoju príležitosť čakal skutočne dlho. Hoci sa jeho účinkovanie v šou skončilo predčasne, svoj účel splnilo. Dnes vie o talentovanom Paulovi podstatne viac ľudí a jeho kariéra začína konečne naberať na obrátkach.

1. Jay James a jeho ohromujúce vystúpenie, v rámci ktorého predviedol svoju verziu hitu kapely Colpdlay Fix You, nás takmer priviedlo k emocionálnemu kolapsu. Počínanie si 30-ročného “tatina” v jedenástom ročníku britskej verzie speváckej šou X Factor bolo skutočne nečakané. Bývalý vojak z povolania, ktorý musel armádu opustiť pre škaredé zranenie, však nezaujal len smutnou minulosťou! Už v prvom kole bola jeho cover verzia hitu Say Something natoľko precítená, že porota zostala v nemom úžase. Po doznetí posledných tónov skladby nebolo pochýb o plynulom postupe charizmatického ex-vojaka do ďalšieho kola. To však ešte nik netušil, že mladý hudobník okúzli svojim spevom milióny Angličanov a z noci do rána sa z neho stane najočakávanejší finalista ročníka. Výber ďalšej skladby vo forme mega hitu Fix You od kapely Coldplay sa postaral zhruba o tretinu úspechu. O ďalšie percentá sa postaral sám Jay, keď svojím ohromujúcim výkonom zodvihol zo stoličiek celú arénu. Slzám sa v tomto prípade neubránili ani členky hviezdnej poroty a o budúcnosti tohto fešáka bolo rozhodnuté.