Cierne vlajky PO

Porušovanie pirátskych pravidiel sa tvrdo trestalo: Za krádež odrezali vinníkovi nos a uši!

„Artikula“ pirátov bola nemilosrdná.

Svet pirátov vzbudzuje u ľudí predstavu dobrodružstva, strach ale mnohým naháňa aj hrôzu. Niet sa čomu diviť. Okrádali nevinných ľudí, boli suroví a chamtiví. Zachovalo sa o nich množstvo legiend, ktoré spisovatelia zachytili v knihách či režiséri v rôznych filmových snímkach. Práve vďaka ním si predstavujeme pirátov ako ľudí, ktorí majú namiesto ruky hák, nosia pásku cez oko či im drevená noha plnohodnotne slúži namiesto tej pravej.

Nato, aby sa udržal poriadok na pirátskej lodi, boli nevyhnutné pravidlá, ktoré musela dodržiavať celá posádka. Tieto prísne pravidlá sa nazývali „artikula“ a podpisovali ich všetci členovia posádky. Pravidlá boli prísne a ich nedodržanie znamenalo kruté tresty.

Pokiaľ sa niektorí z pirátov rozhodol okradnúť ostatných členov posádky, piráti ho vysadili na breh. Ak okradol iba jedného piráta, vybavil si to s ním okradnutý ručne a stručne. Artikula dovoľovala okradnutému odrezať vinníkovi uši a nos. A to nie je všetko. Napríklad láska išla bokom. Pokiaľ by sa nejaký člen posádky rozhodol prepašovať na palubu ženu v prestrojení za muža, zaplatil by za to životom. Na palube sa nemohli hrať karty ani hádzať kocky o peniaze. Dokonca títo nemilosrdní piráti mali podľa „artikuli“ večierku.  Všetky sviečky a svetlá museli byť o ôsmej hodine večer zhasnuté. Pokiaľ chcel niekto z posádky ešte piť aj po tejto hodine, mohol sa presunúť von na palubu.

Nechajte sa preniesť do sveta pirátov s dobrodružným pirátskym seriálom Čierne vlajky, ktorý môžete sledovať dnes o 22:25 na JOJke! Seriál sa odohráva počas zlatej éry pirátstva, dvadsať rokov pred udalosťami zo slávneho románu Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. V roku 2014 získal seriál 2 prestížne ceny Primetime Emmy Award v kategóriách najlepší strih zvuku a najlepšie špeciálne a vizuálne efekty.

Sledujte seriál Čierne vlajky dnes o 22:25 na JOJke!