Cierne vlajky UT

Piráti nepili rum z čistého rozmaru: Pili ho, aby sa vyhli skorbutu!

Život piráta nebol jednoduchý.

Záznamy o prvých pirátoch pochádzajú už z obdobia staroveku. Na oceány ich zlákal hodnotný tovar obchodníkov, ktorí si ho presúvali medzi sebou lodnou dopravou. Doprava cez oceán bola pre nich rýchlejšia a bezpečnejšia ako doprava cez dlhú púšť. Vďaka pirátom však tento pocit bezpečia netrval dlho.

Piráti za svoju chamtivosť platili nemalú daň. Na to, aby sa zmocnili lode plnej hodnotného tovaru, potrebovali čas. No a čas bol ich veľký nepriateľ. Zásoby jedla sa na palube veľmi rýchlo kazili a udomácňovali sa v nich rôzne červy a larvy. Časom im neostávalo nič iné, len konzumovať pokazené mäso, smradľavú vodu a potraviny plné červov. Konzumácia alkoholu bola pre nich v mnohých prípadoch záchranným lanom pred smrteľnou chorobou skorbut, ktorú spôsoboval nedostatok vitamínu C v tele. Prejavovala sa krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí a spomalenou tvorbou červených krviniek.

Strach z tejto choroby poháňal pirátov ešte k väčšej konzumácii ich obľúbeného alkoholického nápoju - Grogu. Základom Grogu bol rum, tri lyžice cukru a polovica citróna. Vyčíňajúcich nástrah však bolo o mnoho viac. Stačilo zakotviť v prístave a loď sa stala rajom myší a potkanov, ktoré prenášali smrteľné choroby. Piráti sa dožívali priemerne 30-tich rokov a ich život sa väčšinou skončil chorobou ako zbraňou nepriateľa...

Nechajte sa preniesť do sveta pirátov s dobrodružným pirátskym seriálom Čierne vlajky, ktorý môžete sledovať dnes o 22:45 na JOJke! Seriál sa odohráva počas zlatej éry pirátstva, dvadsať rokov pred udalosťami zo slávneho románu Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. V roku 2014 získal seriál 2 prestížne ceny Primetime Emmy Award v kategóriách najlepší strih zvuku a najlepšie špeciálne a vizuálne efekty.

Sledujte seriál Čierne vlajky dnes o 22:45 na JOJke!