Česi a Poliaci v Betliari? Dôvod, prečo máme v 1890 kopec zahraničných tvárí!

Bolo to tak aj naozaj?

Niektorým divákom stále vŕta v hlave, prečo hrá v historickom seriáli 1890 viac zahraničných tvárí, než sme na Slovensku zvyknutí. Dôvodov je však hneď niekoľko. Tým hlavným je ten, že tvorcovia sa pri už pri kastingu na hercov nechceli nijakým spôsobom obmedzovať a vhodné typy hľadali aj mimo územia našej krajiny, čo sa im aj podarilo. Vďaka tomu hrajú v seriáli nielen Česi, ale herci z iných krajín. 

Z Česka dochádzali na Betliar herci Filip Kaňkovský alias majordóm Hubert a Stanislav Majer alias strážmajster Černý. Jednu z hlavných postáv grófa Wisniewskeho si zas zahral Poliak Łukasz Kos, ktorý zvládol hovoriť všetky repliky v slovenčine. V seriáli mu napokon hlas prepožičal slovenský herec Milan Bahúl. Strážmajstrovu ženu si zahrala slovensko-maďarská diva Vica Kerekes. To však stále nie je všetko. Ani bylinkárka nie je Slovenka, v seriáli ju stvárňuje slovinská herečka Nataša Burger.

1890 - Mária Černá 1890 - Mária Černá Zdroj: PIKNIK PICTURES

Prítomnosť iných národností však korešponduje aj s reáliami konca 19. storočia v Rakúsko-Uhorsku, čo potvrdzuje aj riaditeľ Múzea Betliar Július Barczi: Nielen v Betliari, ale aj v celej monarchii bolo úplne bežné a normálne, že sa mixovali celé národnosti. Rakúsko-uhorskú monarchiu si treba predstaviť ako jednu veľkú krajinu, v ktorej neboli hranice, ako ich poznáme dnes. Tým pádom pohyb národov a národností bol úplne normálny.“ Riaditeľ tiež dodáva, že strážmajster Černý sa navyše do Betliara priženil. A rovnako ako Česi, tak isto tam mohli prísť Nemci, Maďari, ale aj Rumuni či Poliaci.

Historický seriál 1890 pokračuje opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Všetky epizódy nájdete v našom bezplatnom archíve!

HLÁŠKYZO SERIÁLU