Podarili sa im husárske kúsky: Zháňanie historických rekvizít bolo v 1890 hotové umenie!

Niekedy to bolo skutočne len o chlp.

Zháňanie historických rekvizít do seriálu 1890 dalo jeho tvorcom poriadne zabrať. Už pred jeho samotným nakrúcaním sa všetci rozhodli, že seriál bude hodný dokonale historizujúcej a čarovnej úrovni kaštieľa Betliar, v ktorom sa odohráva prevažná časť deju. Nájsť stovky autentických predmetov, ktoré budú dotvárať celkovú dobovú atmosféru konca 19. storočia, bola pre všetkých poriadna výzva. Tvorcovia teda rozhodili siete poriadne doširoka a hľadali nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Maďarsku. Neobehali pritom len všetky starožitníctva, ale dokonca aj blšáky, kde našli hotové klenoty. Nemálo tiež pomohli samotní miestni obyvatelia. „Niektoré veci sme si tiež požičiavali. Dôležité však bolo to, aby išlo len o naozaj kvalitné kúsky. Všetko sme intenzívne zháňali niekoľko mesiacov,“ prezrádza vedúca výpravy Soňa Povrazníková. 

1890 - rekvizity v seriáli 1890 - rekvizity v seriáli Zdroj: PIKNIK PICTURES

Najťažšie bolo podľa Sone zháňanie porcelánu, hoci práve to je jej obrovskou vášňou aj v súkromí. S porcelánom však má veľmi peknú príhodu, keď si ho požičiavala z jedného českého starožitníctva. Bol určený pre Júliu. „Porcelán bola pre mňa veľmi zložitá výzva. Keď si uvedomíte, že je veľmi rozbitný, musíte s ním veľmi opatrne zaobchádzať a zároveň si nemôžete len tak niekam uletieť, dá to zabrať,“ hovorí Soňa, ktorá dokonca prepožičala aj svoje vlastné kúsky. Konkrétne išlo o model cibuláku, ktorý pochádzal od jej praprababičky.

Samotný proces zháňania rekvizít bol mimoriadne náročný a občas aj dosť bizarný. Niekedy si napríklad režisér na poslednú chvíľu vymyslel, že chce nejakú rekvizitu, ktorá sa hodila do danej scény. Sonin tím sa tak často musel popasovať s rýchlym zháňaním vecí na poslednú chvíľu, hoc aj v nedeľu ráno, čo môžu mnohí považovať za neslušné. Našťastie vždy všetko dobre dopadlo, všetko, čo chceli, napokon našli, aj keď tomu často ani sami neverili.

1890 - rekvizity v seriáli 1890 - rekvizity v seriáli Zdroj: PIKNIK PICTURES

Najdrahšou rekvizitou bol jednoznačne Meissenský porcelán, ktorý je považovaný za vôbec prvý európsky porcelán. Soňa sa však rozhodla, že Júlia si skutočný “čajový dejchánek” jednoducho zaslúži. Veľmi drahé však boli napríklad aj príbory. Všetky tieto pamiatkové objekty sa, žiaľ, nemohli používať ako štandardné rekvizity, ale len ako dekorácia. Z drahej porcelánovej súpravy a so vzácnymi príbormi sa tak rozhodne nemohlo jesť. Veríme, že snahu tvorcov oceňujete aj vy pri každej jednej epizóde veľkolepého historického seriálu 1890.

Sledujte siedmu epizódu historického seriálu 1890 dnes o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU