Slovensko do nedele ohrozujú búrky: Ako sa efektívne chrániť pre bleskami?

Existuje miesto, kde budeme počas búrky v absolútnom bezpečí?

Vo filmoch je častokrát silnou kulisou prelomových momentov, kedy si zamilovaní hrdinovia a la Ryan Gosling a Rachel McAdamas po strastiplnej deväťdesiat minútovej ceste k samým sebe uvedomia, že bez seba nedokážu žiť. Vo filmoch o Virgiini Wolfovej zapršané okná zasa lákajú k samovražde. V iných prípadoch búrka evokuje upokojujúcu atmosféru pri posteľnom maznaní sa s partnerom. To všetko však vnímame v tom najpozitívnejšom duchu najmä v pohodlí vlastného domova. Avšak čo robiť, keď je vidina romanticky tlejúcich sviečok na parapetnej doske v nedohľadne a my sa uprostred "stromy vyvracajúcej" búrky, nachádzame kdesi pri jazere, v lese, či dokonca na poli?

V dnešnom Dobrom ráne sme v rámci blížiaceho sa obdobia búrok a silných dažďov privítali profesionálne školeného záchranára Jakuba Hmašíka z Červeného kríža, ktorý nám okrem iného radil, ako sa efektívne chrániť pred útokmi bleskov: “Dôležité je priznať, že počas búrok, to najbezpečnejšie miesto v prírode jednoducho neexistuje.” Najnebezpečnejším momentom sa však pre nás stáva moment, kedy sa počas búrky nachádzame kdesi pri vode, na vode alebo tiež v člne. Nebezpečnými sú v tomto prípade tiež stromy, či iné vysoko siahajúce konštrukcie, body.

Najideálnejším miestom na úkryt je v tomto prípade stavba s bleskozvodom, poprípade iná silná budova s prístreškom. Ak nie je iná možnosť a vy ste sa ocitli kdesi na šírom poli bez akýchkoľvek záchytných bodov, skúste vydlabať miernu dieru v zemi, čupnúť si do nej a búrku jednoducho prečkať... 

Zaujímavé rozhovory, aktuálne témy, recepty, či exkluzívni hudobní hostia, čakajú na vás každé ráno v Dobrom ráne na JOJke! Sledujte nás!