Strašiak menom EBOLA: Hrozí aj Slovensku?

Smrteľný vírus pripravil o život od marca 2014 viac ako tisícku ľudí.

Takzvaný "zónofický" smrtiaci vírus prenášajúci sa priamym kontaktom s krvou alebo inými telesnými tekutinami živých alebo mŕtvych nakazených ľudí, nechráneným pohlavným stykom aj s uzdravenými pacientmi, či priamym kontaktom s krvou nakazených živých či uhynutých voľne žijúcich zvierat, aktuálne zúri vo viacerých častiach Afriky.

Minulý týždeň vyhlásila stav núdze aj Libéria. Jeho súčasťou je napríklad zákaz zhromažďovania. Proti rozhodnutiu sa ale bráni cirkev. Ľudia sa tam aktuálne vo veľkom stretávajú v miestnych kostoloch a chrámoch, kde sa intenzívne modlia za uzdravenie celej krajiny. Pred cirkevnými inštitúciami sú dočasne umiestnené vedrá s chlórom a vodou. Ebola tam doteraz zabila približne 200 ľudí. Ďalších mŕtvych hlási už aj Sierra Leone. Posledným oficiálnym číslom, je v tomto prípade hrozivých 1100.

Viacerí odborníci nateraz potvrdili, že aktuálna vlna vírusu prišla z Guinei. Špekuluje sa tiež, či peklo na zemi vo forme smrteľne nebezpečného ochorenia nerozpútal len dvojročný chlapec, ktorého pochovali ešte v decembri 2013. Definitívna nákaza sa však potvrdila až tri mesiace potom, čo však nevylučuje možnosť nakazenia sa v rámci inkubačnej doby. Svet totiž krátko po jeho úmrtí obletela správa aj o smrti jeho matky, starej matky a ďalších príslušníkov rodiny a známych.

V Dobrom ráne sme sa v rámci aktuálnej témy pýtali na možnosti infikovania sa smrteľným ochorením u nás pána RNDr. Borisa Klempa z virologického ústavu SAV. Podľa neho nám však v tomto prípade nič nehrozí: “Ja myslím, že môžme zostať pokojní.” Podľa pána Klempa by mohlo prísť k nákaze iba v prípade, že ju niekto zo západnej Afriky prinesie priamo na naše územie, čo je pri terajších bezpečnostných opatreniach takmer vylúčené. Klopeme na drevo…

Podľa najnovších, zatiaľ však nepotvrdených informácii, príznaky eboly zaznamenali tento víkend u istého Španiela, ktorý sa len pred pár dňami vrátil z Libérie. Muž trpí vysokými teplotami a hnačkami. Aktuálne je spolu s niekoľkými členmi rodiny umiestnený v karanténe. Či však skutočne ide v tomto prípade o smrteľný vírus, zatiaľ lekári skúmajú.

Pozrite si rozhovor s pánom RNDr. Borisom Klempom na tému EBOLA, ktorého v Dobrom ráne hostili Kika a Mimo.

EBOLA:

- je zriedkavé, no o to závažnejšie ochorenie spôsobené vírusom ebola, ktoré často končí smrťou.

- prenáša sa priamym kontaktom s krvou alebo inými telesnými tekutinami (napr. sliny, moč) živých alebo mŕtvych nakazených ľudí. Prenos sa môže uskutočniť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to aj niekoľko týždňov po ich uzdravení či priamym kontaktom s krvou alebo telesnými tekutinami živých či uhynutých voľne žijúcich zvierat, ako opice, lesné antilopy alebo netopiere.

- prejavuje sa po dvoch až 21 dňoch od vystavenia vírusu náhlym nástupom horúčky, bolesťami svalov, chrbtice slabosťou, bolesťami hlavy a hrdla. Neskôr sú to hnačky, zvracanie, poruchy funkcie pečene, obličiek. Môže prísť ku krvácaniu, ako vnútornému, tak i vonkajšiemu. Následne nastáva zlyhanie dôležitých orgánov a napokon smrť.

- liek proti ebole zatiaľ oficiálne nie je známy

Info zdroj: actuality.sk/wikipedia.sk