Pýtate sa na Facebooku: Ako môžu stavať Dom snov, keď nemajú vyzretý betón v základoch?

V šou Dom snov sa novučičké bývanie pre víťazný pár podarilo postaviť za neuveriteľné tri dni. Mnohí diváci sa nás ale pýtali, ako je možné, že sa na základovej doske mohlo v prvej časti postaviť pódium a v druhej časti už samotný dom, keď betón nemohol byť ešte vyzretý. Opýtali sme sa na to priamo staviteľa Miťa Stana!

Namiesať a uložiť kvalitný betón je poriadna fuška, čo vie azda každý, kto už doma niečo betónoval. Navyše, betón je "oficiálne" hotový až dlho po tom, čo ho na plochu pokladieme, keďže zrelosť dosiahne až po 28 dňoch. Aj preto sa mnohí diváci pýtali, ako je to so zrelosťou betónu v šou Dom snov. Iba pár hodín po vybetónovaní základovej dosky sa po nej totiž už chodilo a pár dní na to sa na nej už staval samotný Dom snov. Ako je to možné, vysvetlil staviteľ Miťo Stano. „Zrenie betónu je štandardné – 28 dní. Ale tvrdosť betónu získava už podstatne skôr a statickú nosnosť vie mať takisto už po niekoľkých dňoch. V prípade, že urobíte určité kroky a dáte tam špeciálne prísady a špeciálny betón, tak tá pevnosť už býva doslova po desiatkach minút. Čiže, trebárs po hodine sa už dá po tom betóne chodiť. A po niekoľkých hodinách tam dokáže postaviť aj nový dom. Zdá sa to neuveriteľné, ale dnes už existujú rôzne chemické prísady, ktoré takéto zázraky umožnia,“ vysvetlil staviteľ.

Treba tiež povedať, že na stavbu Domu snov sa rozhodne nepoužíva betón, aký môžete bežne kúpiť v stavebninách či v hobby obchodoch za pár eur. „Je to špeciálne namiešaný betón a musia ho aj robiť odborníci, ktorí sa v týchto technológiách vyznajú. Určite to neodporúčame robiť komukoľvek. Že si začne na základoch robiť na prvý, druhý či tretí deň dom. Treba s tým mať naozaj obrovské skúsenosti,“ zhodnotil Miťo Stano.

Sledujte veľké finále šou Dom snov už v stredu o 20:35 na JOJke!