Dom snov dokázali postaviť za pár hodín: Ako dlho to trvá mimo televíznej relácie?

V šou Dom snov sa stávame svedkami hotových zázrakov, keď profesionáli pod vedením staviteľa Miťa Stana dokážu postaviť niekoľkoizbový dom za neuveriteľné 3 dni. Mnohých divákov však zaujímalo, za aký čas je možné postaviť rovnaké domy mimo televízneho prostredia. Odpovedal na to ten najpovolanejší!

Stavať dom je pre mnohých ľudí hotovým strašiakom. Veď už len nájsť vhodný pozemok a vybaviť stavebné povolenie môže trvať dlhé mesiace. Keď si k tomu prirátame samotnú stavbu, plánovanie, ceny materiálov a pracovnú silu, nečudo, že viacerí nad týmto snom radšej mávnu rukou. V šou Dom snov sa však dejú zázraky. Útulné, kvalitné a energeticky úsporné domy v nej vyrastú doslova za niekoľko hodín a pripravené na nasťahovanie sú viac-menej za 3 dni.

Možné je to vďaka tomu, že staviteľ Miťo Stano má spolu so svojím tímom obrovské skúsenosti a na stavbe vždy pracujú desiatky robotníkov. Za aký čas ale dokážu postaviť rodinné hniezdo mimo televízneho prostredia? „Určite nie je štandardné postaviť dom za 35-36 hodín, ako je náš slovenský rekord. Ale vtedy nerobí na stavbe 120 ľudí a štyria finalisti. Trvá im to väčšinou do 30 pracovných dní. Čo je tiež celkom krátky čas oproti tomu, že, bohužiaľ, na Slovensku musíme čakať 5 až 8 mesiacov na stavebné povolenie. To nám celý ten proces predlžuje. Ale, keď sa už začne stavať, ľudia sa môžu tešiť, že do 30 až 35 pracovných dní sa domček postaví a môžu sa sťahovať do svojho,“ vysvetlil Miťo.

Podľa jeho skúseností z praxe vždy najdlhšie trvá vybavenie financovania a stavebného povolenia. Ak je ale povolenie vybavené, domček dokážu s kľúčami odovzdať v limite od 70 do 110 dní. „Domčeky, ktoré sme dnes (pozn. red. - na konci septembra) stavali, budú vhodné na nasťahovanie už pred Vianocami. Aj tie domčeky, ktoré postavíme v októbri, ľudia v nich budú na Vianoce bývať a veľa z tých domčekov, ktoré postavíme v novembri, tak v nich ľudia budú tráviť svoje Vianoce. Zdá sa to možno neuveriteľné, ale máme veľmi šikovných kolegov,“ povedal staviteľ.

Sledujte veľké finále šou Dom snov z Veľkej Idy už v stredu o 21:40 na JOJke!