Pýtate sa na Facebooku: Prečo v Dome snov postavili v každej lokalite iný typ domu?

Získať zadarmo nový dom s kompletným zariadením, s vlastným pozemkom a upravenou záhradkou je sen azda každého mladého páru. Obzvlášť pri aktuálnych cenách nehnuteľností. Niet preto divu, že súťažné páry v šou Dom snov urobili všetko pre to, aby v jednotlivých disciplínach zvíťazili a na konci vyhrali svoje vlastné bývanie. Tvorcovia nám prezradili, čo všetko stojí za stavbou týchto krásnych nehnuteľností!

Víťazný pár v šou Dom snov dostane od staviteľa Miťa Stana do vlastných rúk kľúče od svojho kompletne zariadeného bývania ako svadobný dar, čo je priam rozprávková výhra. Skôr než sa tak stane, sa ale musí dom postaviť. Hoci by sa mohlo zdať, že stavba rodinného domu je veľmi zdĺhavá záležitosť, v televíznom prostredí sa aj na takomto „poli“ dejú zázraky. Na začiatok sa pozemky na budúcej stavebnej ploche vyrovnali a urobili sa inštalácie kanalizácie a prípojok. Následne sa pokladá výstuž a betónuje sa základová doska. Už len pri tejto činnosti na stavbe pracuje od 3 do 7 ľudí, pričom každý z nich má inú úlohu. Na samotnej stavbe domu sa podieľalo dovedna 120 ľudí v rôznych profesiách. Aj vďaka tomu bolo možné zhotoviť kvalitnú nehnuteľnosť v priebehu pár hodín. Slovenským rekordom staviteľa Miťa Stana je postaviť viac-menej hotový dom za 36 hodín. Zaujímavosťou však je, že domček na Medových Lúkach zmontovali dokopy za neuveriteľné 2 hodiny a 12 minút.

V rámci Domu snov vyrástli dovedna 3 domy, pričom každý z nich má inú dispozíciu či architektúru. Nie je to však náhoda.Bolo to cielené podľa typológie oblasti, kde sú tie domčeky populárne. Na východnom Slovensku sú veľmi veľmi obľúbené domčeky s klasickou sedlovou strechou. Vo Veľkom Grobe sme stavali domček Monet, ktorý je modernej architektúry a obľubujú ju mestskí ľudia pri Bratislave. Na Medových lúkach sme vybrali domček, ktorý sa taktiež typologicky hodí do prostredia. Okolité domčeky majú tiež modernú architektúru a rovnú strechu,“ vysvetlil Miťo Stano. Budúcich majiteľov určite poteší aj fakt, že vďaka špeciálnemu zatepleniu dokážu poriadne ušetriť na kúrení. Mesačné náklady sa totiž pohybujú len okolo 30-40 eur.

Súťažiaci v Dome snov museli pri nakrúcaní priložiť ruku k dielu a tak pri mnohých činnostiach pomáhali robotníkom, či už pri čistení pozemku, kopaní základov, pri betonážnych prácach, pri zatepľovaní či pri pokladaní strešnej krytiny. Vždy bol však prítomný aj odborník na dané remeslo, aby sa nestalo, že sa niečo urobí nesprávne. Treba tiež povedať, že zaľúbenci pomáhali len pri nešpecifických prácach. Tie vysoko odborné vykonávali len zruční robotníci. Pre tých je aj ťažká či veľmi odborná práca „malina“, keďže majú za sebou množstvo skúseností.

Sledujte šou Dom snov z Medových Lúk už v utorok o 21:40 na JOJke!