Slováci majú byť na čo hrdí: Pod rukami tejto Záhoráčky sa rodí náš národný poklad!

Žiadna „pásová výroba“, len čisté majstrovstvo.

Vlado Voštinár ho síce nepovažuje za potravinu, no niekto sa z neho predsa naje, podobne ako keď niekomu stačia k pitnému režimu litre vína. Reč je o našom národnom poklade, na ktorý môžeme byť patrične hrdí. Skalický trdelník sa totiž vyrába výlučne v meste, odkiaľ pochádza, v Skalici, pod rukami skúsených majstrov pekárov. Jednou z nich je aj Skaličanka Mirka Vojtechová, ktorá ich s radosťou pečie podľa starej storočnej tradície už vyše jedenásť rokov. Aj keby ste sa ho snažili urobiť podľa rovnakej receptúry ako oni, nikdy nebude chutiť rovnako, pretože originál je len jeden. „Pečieme ich na ohni na bukovom dreve stále tým istým spôsobom, nič umelé,“ hovorí Mirka.

Zaujímavosťou je, že nejde o žiadnu „pásovú výrobu“, keďže za jednu zmenu vyrobia len 60 kusov tohto sladkého pokladu. A hoci na druhej strane rieky Morava, hneď za hranicou, robia Česi niečo podobné, na Skalický trdelník sa to istotne nechytá. „Náš trdelník je z kysnutého cesta. Máme naň ako prví ochrannú známku z 2007. Rozdiel zistíte, keď ochutnáte,“ hrdo dodáva pravá Záhoráčka s jedinečným prízvukom.

Pozrite si celú scénku z posledného Inkognita v našom archíve úplne zadarmo!