Plastové riady sú už dávno OUT: Neuveríte, čo všetko sa dá vyrobiť z prírodných náhrad!

Dá sa to aj inak.

Aj tento týždeň sme sa v Inkognite stretli so zaujímavými a netradičnými povolaniami. Jedno z nich zastupoval aj Erik Varga, ktorý distribuuje biologicky rozložiteľný a kompostovateľný kuchynský riad. Produkty ako misky, taniere, poháre a mnohé ďalšie sa vyrábajú z trstiny, palmy, bambusu, a to najmä z ich listov, čo zabezpečuje trvalú udržateľnosť. Z týchto materiálov tak vznikajú alternatívy voči všetkým veciam, ktoré sme ešte stále zvyknutý používať najmä z plastov. Obedáriky sú napríklad z kukurice, miska z kokosu a hrnček z bambusu a kukuričného škrobu.

Kokosová miska Kokosová miska Zdroj: TV JOJ

Samotné rozloženie závisí od druhu výrobku a materiálu, z ktorého je vyrobený. Niektoré sa dokážu rozložiť už za pár týždňov, iným to zas trvá aj celé roky. Erik nám predstavil palmové tanieriky či pohár z bambusu a kukuričného škrobu, ktoré majiteľovi budú robiť radosť veľmi dlhú dobu. Jemu napríklad konkrétne už dva roky. Veľkou témou sú aktuálne aj jednorazové slamky, ktoré Európska únia postupne plánuje zakázať, podobne ako ostatné jednorazové plastové riady do roku 2021. Najvýraznejší dopad to bude mať na plastové riady, príbory, slamky, alebo tyčinky do uší.

Pohár z bambusu a kukuričného škrobu Pohár z bambusu a kukuričného škrobu Zdroj: TV JOJ

Erikovi ide hlavne o to, aby ukázal, že všade na svete máme aj dostatok alternatív voči plastom. On sám toto pritom začal praktizovať už pár rokov predtým, než sa o negatívach plastov hovorilo u širokej verejnosti. "Plasty sú nezničiteľné, čo je ten zásadný problém. Vec využijeme raz a už ju vyhodíme. Aj plast, ktorý bol vyrobený ako prvý, je ešte stále niekde. My ukazujeme alternatívy. Nepoužívajme veci na jedenkrát, ale používajme ich stále, až kým sa nezničia. Používame aj jednorazové alternatívy, ako sú napríklad riady na festivaloch z trstiny. Nestojí to oveľa viac ako plastové," vysvetľuje Erik. To, ako bude vyzerať naša planéta, teda záleží len a len na nás. Začať treba v prvom rade od seba. 

Sledujte Inkognito každý pondelok o 20:35 na JOJke!