Televízia má zabávať, ale i vzdelávať: Seriál Jenny šíri osvetu a búra mýty o rakovine!

Televízia JOJ ponúkne svojim divákom výnimočný seriál Jenny z prostredia detskej onkológie. Tento odvážny krok urobila, pretože si je vedomá toho, že médiá nemajú ponúkať len zábavu, ale aj informácie a šíriť osvetu.

Keď niekto povie, že má „rakovinu“, vo väčšine prípadov okolie stuhne. O to viac, ak ide o dieťa. Tvár získa užialený výraz, hrdlo sa zovrie a kútiky pier spolu s plecami ovisnú. Nasledujú slová plné smútku. A práve takto by to nemalo byť. Pacientom a ich rodine totiž ľútosť nepomôže. Pomôžu im slová podpory a vyjadrenie nádeje. S cieľom šíriť takúto osvetu v spoločnosti vznikol nový výnimočný seriál Jenny.Je to téma, ktorá je stále trochu tabu. Mnohí ľudia sa boja opýtať alebo rozprávať s ľuďmi, ktorí majú onkologickú chorobu na detaily a berú to ako nevyliečiteľnú chorobu. Pritom opak je pravdou. Až osemdesiat percent z pacientov sa vylieči. Je to aj naša spoločenská zodpovednosť, aby sme rozšírili tému onkologickej liečby, ale zároveň otvorili otázku dospievania v nemocnici,“ povedal generálny riaditeľ televízie JOJ Marcel Grega.

​Fakt, že sa naša televízia rozhodla spracovať takúto tému, vnímajú veľmi pozitívne aj tí, ktorí s onkologickými chorobami prichádzajú do styku každý deň. „Na našej klinike máme neziskovú organizáciu Deťom s rakovinou a jedným z hlavných cieľov je, aby sa šírila osveta. Je dôležité, aby ľudia aspoň trochu načreli do toho, ako to vnímajú rodiny, v ktorých je onkologický pacient. Lebo, keď sa to človeku nikdy nestane, tak sa ho to vôbec netýka. Ale, keď sa zmení život a takáto vec doň príde, tak to môže pomôcť,“ myslí si prednostka kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb Alexandra Kolenová. Predstavitelia zdravotníckych zariadení veria, že aj vďaka Jenny sa rakovina konečne prestane vnímať ako strašiak. Je veľmi dobré, že sa konečne téma onkologického ochorenia dostane do širšej verejnosti a nebude sa tabuizovať. Pevne veríme, že tento seriál dá nádej hlavne ľuďom, ktorí v rodinách bojujú s onkologickým ochorením,“ vysvetlil generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher.

Vypočujte si titulnú pieseň k seriálu Jenny:

O čom bude seriál Jenny?
Hlavná hrdinka je 15-ročná vášnivá tanečníčka, ktorá žije len s otcom a mladším bratom. Počas tréningu na tanečnú súťaž začne pociťovať slabosť a príznaky choroby. Postupne sa cíti čoraz horšie a jej telo v istom momente zlyháva. Hoci dúfa, že je to len obyčajný vírus, z ktorého sa rýchlo vylieči, krutá realita onkologickej diagnózy prevráti život naruby nielen jej, ale aj celej rodine. Otec, ktorý už prišiel o manželku, sa cíti bezmocný. Mladšiemu bratovi zas chýba sestrička. Po počiatočnom šoku však v sebe Jenny objaví veľkú silu, pričom odhodlanie bojovať jej dodáva aj rodina. Keďže život je nevyspytateľný, i v tom najhoršom období prináša čosi dobré. Sympatická tínedžerke si v nemocnici nájde priateľa Olivera a aj svojho strážneho anjela v podobe sestričky Laury. Oporou budú pre ňu aj kamarátky-tanečníčky, ktoré za múry nemocnice vnesú pohyb a rytmus. Seriál Jenny sa odohráva na mieste, ktoré v realite nechceme nikdy zažiť. Rozpráva príbeh o rakovine, ale rozpráva ho cez postavy, ktoré sú pripravené bojovať a nestratiť humor ani nadhľad.

Tagy: Jenny