Po pôste je čas zmeniť jedálniček: Táto TOP jarná surovina u vás nesmie chýbať!

Vyskúšajte ju aj vy.

Veľkonočné sviatky sú v plnom prúde, obdobie pôstu nám pomaly končí a všetko navôkol sa po zime prebúdza. Práve preto je najvyšší čas prebudiť aj svoj organizmus a využiť čaro jari vo svoj prospech. Jar je bohatá a pestrá na dobrú, kvalitnú a čerstvú kuchyňu. Špecialisti Mojej mamy – Zuzka Sabolová, Martin Korbelič a Marek Ort všetkým odporúčajú, aby siahli po čoraz dostupnejších čerstvých surovinách. „Konečne sa dostávame do obdobia špargle, čerstvého špenátu. Záhrada nám ponúkne aj mnohé ďalšie veci. Keď nemáme záhradu, treba sa vybrať na trh. Po pôste však treba začať pozvoľna, nie sa hneď pustiť do veľkých vecí, lebo organizmus to možno ťažšie zvládne,“ vysvetľuje Zuzka.

Podľa Martina Korbeliča by sme mali takisto siahnuť po čerstvej zelenine ako sú jarné cibuľky, reďkovky, medvedí cesnak, špenát či mladé kalerábiky. Z nich si môžeme urobiť zeleninové šaláty na milión spôsobov. Zeleninu však môžeme pokojne aj udusiť. Z mias by nemala na našom tanieri chýbať najmä jahňacinka. Svoje miesto na jarnom tanieri majú aj rôzne druhy plniek.

Top surovina jari je však medvedí cesnak, ktorý má výraznú chuť a dokonca aj liečivé účinky. Priaznivo pôsobí nielen na jarnú detoxikáciu organizmu, ale aj pri žalúdočných problémoch, krčových žilách, bolestiach hlavy či na vysoký tlak. Medvedí cesnak má širokospektrálne využitie, napríklad na krémovú polievku. Môžeme si tiež spraviť dokonca pesto, ktoré môžeme používať ako predprípravu do cestovín,“ hovorí Korbelič. Medvedím cesnakom tiež môžeme dochucovať zemiaky či mäso, pomazánky alebo si ho len jednoducho dáme na maslový chlieb.

Zdroj: joj.sk

Rovnako dobrú skúsenosť s touto bylinkou má aj Marek Ort, ktorý naň v tomto období nedá dopustiť. „Dá sa z toho robiť plnka z chleba, vajíčka. Z bielka so urobí sneh, doň sa dá medvedí cesnak, porestuje sa na masle. Spojí sa to, uvarí a môžeme to doplniť špenátom či pečeným vajíčkom. Rýchle a jednoduché pôstne jedlo,“ dáva nám skvelý tip na veľkonočnú delikatesu, ktorá je samozrejmosťou najmä v Česku.

Príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov vám prajeme spolu s reláciou Moja mama varí lepšie ako tvoja.

Všetky epizódy nájdete v našom bezplatnom archíve!