Dajte zbohom plastovým vrecúškam na jedlo: Vyrobte si ekologický obal a ušetrite prírodu aj peniaze!

Myslíte na prírodu, ale stále premýšľate nad tým, ako nahradiť mikroténové vrecúška, ktoré používate na zabalenie potravín či predmetov bežnej spotreby? Máme pre vás tip z relácie Na chalupe na skvelý ekologický obal!

K zlepšeniu situácie s odpadmi na našej planéte sa snažia bežní ľudia, ale aj politické inštitúcie neustále podnikať nevyhnutné kroky. Plasty pohlcujú našu planétu a každý by mal spraviť niečo, aby minimalizoval odpad zo svojej domácnosti. Čoraz viac ľudí sa púšťa do kroku zbaviť sa plastov. Nie v každom smere života sa to však dá, no aj vy môžete už teraz podniknúť krok k zlepšeniu situácie. Zabudnite na mikroténové vrecká a vyrobte si s nami obal, ktorý sa stal hitom vo svete! 

Na výrobu ekologických obrúskov existujú dve techniky – zažehľovanie alebo varenie. Obe metódy sú veľmi jednoduché a ich vyrobenie netrvá dlhšie než pár minút. Základom je hmota, ktorú si vyrobíme z 80 gramov včelieho vosku, 1 lyžice jojobového oleja a 40 gramov borovicovej živice. Tieto tri zložky majú dokonca v kombinácií antiseptické, antibakteriálne a antimykotické vlastnosti! 

Zdroj: TV JOJ

Vezmeme si kus látky a odmeriame na nej rozmer zhruba 30x30 centimetrov. Použiť môžete novú látku, ale aj starú košeľu súcu už len na vyhodenie. Takto jej dáte nový život. Pripravte si plech na pečenie a naň položte papier na pečenie. Na to položte odstrihnutý kúsok látky. Na kuchynskom strúhadle si nastrúhajte voskovú zmes a rovnomerne ju nasypte na kus látky. Priložte vrstvu papiera a pomaly zažehľujte. Obrúsok netreba otáčať, pretože vosk presiakne cez celú látku. Po chvíli môžete žehličku vypnúť a vrchnú vrstvu papiera opatrne odlúpnite. Vosk zaschne v priebehu niekoľkých sekúnd. Hotovo. Druhý spôsob je ešte o čosi jednoduchší. V hrnci roztopte voskovú zmes a ponorte do nej kus látky. Nechajte ju na chvíľu v hrnci, aby sa poriadne nasal roztopený vosk. Pomocou varešky po chvíli obrúsok vytiahnite a nechajte stuhnúť. A máte hotovo! 

Sledujte reláciu Na chalupe dnes o 16:50 na JOJke! 

Tagy: Na chalupe