NM Folklor

Ako nosiť folklór a nevyzerať ako ľudová tanečnica? Dbajte na tieto 4 pravidlá!

Skúste to a budete naozaj originálne.

V priebehu posledného roka sa slovenský folklór dostal do nášho povedomia viac než inokedy. Začali sme akosi viac počúvať ľudovú hudbu, ctiť si naše tradície a vracať sa ku koreňom. Súčasťou tejto vlny sa stala aj móda a pomaly, ale iste vidíme prvé lastovičky v podobe vyšívaných sukní, tričiek, blúzok či doplnkov. Dámy, chcete aj vy ukázať, že ste hrdé Slovenky? Nechajte orientálne kaftany a kimoná hlboko v skrini a obohaťte svoj šatník o originálne kúsky dýchajúce našimi tradíciami. Ak sa budete držať týchto štyroch pravidiel, nemusíte sa báť, že by si vás pomýlili s ľudovou tanečnicou.

Zdroj: Profimedia

1. Vrch alebo spodok: Keď sa rozhodnete, že sa oblečiete do ľudových motívov, dobre si premyslite, či si zvolíte folklórny vrch alebo spodok. Ak si totiž na bežný deň oblečiete folklórnu sukňu a doplníte ju vyšívanou blúzkou, je možné, že si okoloidúci pomyslia, že v meste bude vystupovať nejaký ľudový súbor. Masívne zdobenú sukňu radšej skombinujte s topom v neutrálnej farbe a kroťte sa aj v doplnkoch. Alebo naopak – opulentnú voľnú blúzku si oblečte k potrhaným slim džínsom alebo k ceruzkovej sukni.

Zdroj: Profimedia

2. Obľúbený trend našich babičiek: Ak ste v nosení folklórnych prvkov ešte opatrná a nechcete sa až tak odviazať, nič nepokazíte, ak jednoduché oblečenie vyzdvihnete háčkovaným kardigánom alebo vestičkou. V módnych reťazcoch niečo podobné nájdete určite a keby aj nie, trochu sa povŕtajte na povale u babičky. Tie vedeli nosiť skutočné skvosty.

Zdroj: Profimedia

3. Mejkap a účes to spravia: Štipku našich tradícií viete do svojho stylingu vniesť aj drobnosťami. Boxerské a rybie vrkoče vymeňte za tie naše klasické – upletené z troch častí vlasov. Ozdobiť ich môžete saténovými alebo vyšívanými stužkami. Vlasy, samozrejme, nezabudnite rozdeliť cestičkou, ktorú si učešete na stred hlavy. Čo sa týka mejkapu, stačí ak oči zvýrazníte maskarou, lícne kosti ružovkastou lícenkou a pery krvavočerveným rúžom.

Zdroj: Profimedia, instagram T.H.

4. Na špeciálne príležitosti to pokojne prežeňte: V prípade, že pozorne sledujete, v čom sa naše celebrity objavia na spoločenských podujatiach, určite vám neuniklo, kto na tohtoročnom Plese v opere strhol na seba najviac pozornosti. Novinárka a spisovateľka Tamara Heribanová zavítala do historickej budovy Slovenského národného divadla v pôvodnom očovskom kroji, ktorý pochádza zo vzácnej zbierky istých slovenských manželov. Svojím outfitom zatienila takmer všetky prítomné dámy a my sa nečudujeme. Ukázala odvahu, originalitu a úctu k našim tradíciám. Ak sa teda chystáte na svadbu, na oslavu alebo na inú špeciálnu príležitosť, pokojne sa ňou inšpirujte.   

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora