Nova zahrada 25.4.

Aké odrody ríbezlí, stromov či rastlín sú vhodné do vašej záhrady?

Prinášame niekoľko tipov.

V tretej epizóde Nová záhrada chlapci vycestovali do Malého Bielu. Majiteľka domu svoju záhradku miluje a trávi v nej takmer všetok voľný čas. Záhradu chcela oživiť, spestriť a dať jej trošku profesionality. Zároveň bola nová záhrada aj prekvapením pre dcéru, ktorá v nej trávi spolu s priateľmi veľa času.
Protagonisti popri svojej práci vysvetľovali, aké stromy či rastliny sú vhodné v záhrade a ako by sme sa o ne mali starať. Nakoľko záhrada dnes už veľakrát spĺňa aj úžitkovú potrebu, chlapci vysvetlili napríklad aj ako správne sadiť zemiaky. Tu je niekoľko tipov:
- Pred sadením zemiakov pôdu skypríme na hĺbku asi 20cm a pohnojíme draselným hnojivom. Ideálne je pôdu si pripraviť na jeseň. Zemiaky sadíme do riadkov hlbokých 10cm a 50cm od seba.
- Zemiaky môžeme dať naklíčiť do slamy, kompostu alebo obalov od vajíčok.

Okrem správneho sadenia zemiakov záhradní odborníci poradili aj tip na výsev mrkvy, osvedčené odrody ríbezlí, či ako správne zasadiť strom:
- Čerešne potrebujú dôkladný rez hneď od začiatku, podobne ako jablone a hrušky.
- Osvedčené odrody ríbezlí: “Detvan“, “Tatran“, “Otelo“, “Titania“, “Primus“.
- Stromy a väčšie kry sadíme od múru na vzdialenosť polomeru ich koruny.
- Tip na výsev mrkvy: Semienka pred výsevom vsypeme do vychladnutej potravinárskej želatíny.

Aj v štvrtej epizóde Nová záhrada vám protagonisti predvedú tipy, ako si možno prerobiť záhradu a opäť vám poriadia niekoľko užitočných rád, ktoré vám dajú možno inšpiráciu, alebo vyriešia práve váš problém so záhradkou.

Sledujte reláciu Nová záhrada dnes o 18:00 na JOJke!