Zdobí váš domov vianočná ruža? Vieme, AKO sa o ňu starať, aby vám rozkvitla aj o rok!

Vianočná ruža je podobne ako vianočný stromček neodmysliteľnou súčasťou sviatočného obdobia. Svojím tvarom totiž pripomína hviezdu, ktorá Vianoce symbolizuje a červenou farbou je nádherným doplnkom každej domácnosti. Viete však ako sa o ňu treba správne starať, aby jej život neskončil s príchodom nového roka? Čítajte ďalej!

Vianočná ruža je v našich končinách rozšírenou súčasťou sviatočnej výzdoby a je krásnym symbolom vianočného času. Botanický názov tejto zaujímavej rastlinky je Prýštec najkrajší a pochádza zo Strednej Ameriky. Na to treba myslieť aj pri starostlivosti o ňu. Hoci si ju kupujeme v zimnom období, nemá rada zimu a chlad. Vhodná opatera o vianočnú ružu teda začína už pri jej kúpe. Keď ju budete prenášať domov, uistite sa, že je dobre zabalená a nevystavujte ju dlho nízkym teplotám. Aby po príchode k vám domov nemala teplotný šok, nechajte ju pár hodín zabalenú na schodoch či na chodbe. Keď sa rastlinka aklimatizuje, nastáva správny výber jej trvalého stanoviska. Nesmie byť v miestnosti, kde je teplota nižšia ako 15 stupňov, no zároveň nesmie byť umiestnená na parapete nad radiátorom. Sálavé teplo ju totiž môže poškodiť. Neprospieva jej ani premiestňovanie, prievan či cigaretový dym.

NZ - Vianočná ruža Vianočná ruža nemá rada sálavé teplo, preto ju určite neumiestňujte na parapet nad radiátorom. Zdroj: Profimedia

Do úvahy treba zobrať aj vhodné svetelné podmienky. „Často ju umiestňujeme na miesta, ktoré nie sú svetelne v poriadku. Nesmie na ňu svietiť priame slnko, ale nesmie byť ani úplne v tieni. Je pre ňu ideálne rozptýlené svetlo,“ vysvetlili chlapci z Novej záhrady. Ak má vianočná ruža správne stanovisko, už nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť. V tomto období sa o ňu netreba nejako vyslovene starať. Netreba ju presádzať, netreba ju strihať. Hlavne ju treba občas poliať. Netreba to samozrejme prehnať s tou vodou. Častou chybou je, že ju masívne polievame,“ zdôraznili Martin a Feri.

NZ - Vianočná ruža Ak sa budete o vianočnú ružu správne starať, z jej krásnych červených kvetov sa budete tešiť aj budúce Vianoce. Zdroj: Profimedia

Keď vám ruža v marci odkvitne, je potrebné ju skrátiť a ostrihať asi o tretinu. Necháme ju na teplom svetlom mieste a stále ju rovnako polievame. Koncom októbra postupne začneme regulovať dĺžku jej dňa. Aby vianočná ruža rozkvitla, musí byť v úplnej tme najmenej 14 hodín denne. Najvhodnejšie je, ak ju zakryjeme kartónovou krabicou. Už po troch týždňoch by jej mali začať vyrastať drobné žltozelené kvietky. Posledným upozornením je, že pri poškodení vianočnej ruže vyteká šťava, ktorá má dráždivé účinky na sliznice i na pokožku a pôsobí jedovato. Ak máte v domácnosti malé deti a domácich miláčikov, dajte ju na také miesto, kam sa k nej nedostanú.