Chcete svoju letnú úrodu ochrániť pred horúčavami a suchom? Vyskúšajte tieto 3 tipy!

Slovensko počas tohto leta bojuje s veľkým suchom, ktoré je spôsobené nedostatkom zrážok. V niektorých regiónoch je sucho tak intenzívne, že ľudí vyzývajú, aby vodou šetrili. Vo viacerých obciach dokonca niekoľko týždňov platí zákaz polievania záhrad a trávnikov. Čo teda môžeme spraviť pre to, aby sme zachránili letnú úrodu a ochránili ju pred horúčavami a nedostatkom vlahy?

Prejavom klimatických zmien sú aj extrémne zmeny počasia, ktoré netrápia len ľudí či zvieratá, ale aj naše záhrady. Extrémne horúčavy a veľké suchá počas vegetačného obdobia dokážu rastlinstvo totálne vyhubiť a zároveň nás pripraviť o letnú úrodu. Na začiatok treba povedať, že rastliny a plodiny nikdy nepolievame počas dňa, ale vždy buď skoro ráno alebo pri západe slnka. Vtedy totiž nehrozí, že sa pod vplyvom vody a slnka spália listy. Treba myslieť aj na to, že tieň neprospieva len ľuďom, ale aj prírode. „Čokoľvek, čo použijeme a vytvorí tieň, je dobré, pretože zníži rastlinkám výpar pri tomto veľkom slnku. Či to bude jutové vrece, alebo tieniaca zelená fólia, čo dáme dolu z plotu...čokoľvek, čo zníži kontakt s priamym slnkom,“ povedal v reportáži Martiny Karasovej Garden Majster František Laššák.

Nova zahrada - paradajky Ak sú plodiny v tieni, zníži sa ich výpar vody a je tak menšia šanca, že naša úroda vyschne. Zdroj: Profimedia

​Druhým tipom, ako naše záhrady ochrániť, konkrétne ovocné stromy, je realizácia Gaucherovho rezu. Práve obdobie na konci júna a v júli je naň mimoriadne vhodné. „Všetky mladé letorasty, ktorú sú, sa skracujú na štvrtý lístok. Týmto zabraňujeme veľkému výparu vody,“ vysvetlil profesor Ivan Hričovský. Odstraňovanie mladých lístkov pomôže aj paradajkám. „Pravidelne vytrhávame zálistky – to sú lístky na pazuškách. Aby nemusela venovať toľko energie do nových výhonov, pretože tie pre ňu predstavujú v podstate budúcu úrodu. Takto znížime energetickú náročnosť pre rastlinku samotnú,“ doplnil Laššák.

Nova zahrada - uroda Ak sa chceme tešiť z bohatej letnej úrody, treba sa o plodiny v extrémnych horúčavách a suchách starať intenzívnejšie. Zdroj: Profimedia

​Tretím spôsobom, ako zachrániť letnú úrodu, je paradoxne – aplikovanie jesenného hnojiva. To síce na nejaký čas zastaví rast plodiny, no keď horúčavy pominú, budú mať oveľa viac energie na bujný rast.Pletivá rastlín lepšie a rýchlejšie dozrievajú, spomalia svoj rast a investujú energiu do seba. Keď nepríjemné obdobie veľkého tepla pominie, tak zase sa rozbiehajú a nasadzujú energiu do rastu a do plodenia,“ dodal Garden Majster.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!