Ako a podľa čoho sa vyberajú pesničky do seriálu Nový život? Máme pre vás odpoveď!

Súčasťou seriálu Nový život sú od začiatku aj mnohé skvelé pesničky, ktoré dokonale dotvárajú celkovú atmosféru pri jeho sledovaní. Ak ste sa aj vy zamýšľali nad tým, podľa čoho sa jednotlivé skladby vyberajú, máme pre vás odpoveď!

Neodmysliteľnou súčasťou obľúbeného seriálu Nový život sú aj nadupané skladby, ktoré dotvárajú jeho atmosféru. Niekedy sú to moderné a súčasné rádiové hity, inokedy sú to klasiky, ktoré vznikli pred desiatkami rokov. Logicky, teda, vzniká otázka, podľa čoho sa jednotlivé pesničky vyberajú. Výber hudby má na starosti hudobný dramaturg Tomáš Oravec, ktorého diváci JOJky poznajú z relácie Všetko čo mám rád. Na úplnom začiatku sme si s režisérom seriálu Honzom Novákom a producentom Rolom Kubinom dohodli zadanie hudby a celkovú náladu seriálu. Sú to životné príbehy bývalých vrcholových športovcov, ktorí si hľadajú na športovom dôchodku nové uplatnenie. Hudobne je to teda zmes histórie a súčasnosti, ideálne aj v hudobnom prevedení. Napríklad nové spracovanie legendárnej nahrávky, tzv. cover verzia je podľa mňa ideálne hudobné vyjadrenie celej myšlienky seriálu,vysvetľuje Oravec výber skladieb.

Pracovný deň hudobného dramaturga začína pozeraním epizódy, ktorú má pokryť hudbou. Až, keď sa oboznámi s dejom a s jednotlivými situáciami, začína výber muziky. „Určite je veľa osvedčených postupov, ktoré hudobný dramaturgovia už dlhé roky používajú a majú úspech u divákov. Ja vyberám hudbu podľa dvoch vecí. Prvou je nálada scény, ktorú hudba podfarbuje, avšak nesmie byt prvoplánová. Druhou je pointa scény, ktorú, ak je to možné, hudba dotvorí vtipne alebo aspoň pozitívne a optimisticky. Vždy si epizódu najprv dôkladne napozerám. Potom vyberám hudbu a nakoniec ju presne vkladám na konkrétne miesto. Veľakrát sa k hotovej epizóde vraciam po niekoľkých hodinách a niečo zmením alebo celé prerobím. Je to však práca celého tímu úžasných ľudí, kto každú epizódu ešte skontroluje a všetko sa dotvára až do posledného detailu. Je to úžasná a krásna tvorivá práca,“ teší sa Tomáš.

V Novom živote môžete počuť hudbu od rôznych interpretov – od excentrickej Lady Gaga, cez melancholického Erosa Ramazzottiho, energickú ABBU, tanečného Michaela Jacksona až po rockové pecky od The Scorpions, Deep Purple či Pink Floyd. Pri pohľade na zoznam použitých skladieb vidím, že aj keď sa tituly nezopakujú, opakujú sa niektorí interpreti a zaručené kapely. Napríklad, Beatles, Queen, ABBA, Coldplay, Michael Jackson, Jason Mraz, Stevie Wonder, Pink Floyd. Samozrejme Karel Gott, Elán, Eros Ramazzotti, Ed Sheeren a veľmi rad používam nahrávky Stinga, ktoré sú nadčasové,“ dodal Oravec.

Sledujte seriál Nový život každý utorok a štvrtok o 20:35 na JOJke!