„Pikoška“ z nakrúcania Paneláku: Ktorý herec najčastejšie zabúdal texty?

Zaujímavosti nám prezradila herečka a pomocná režisérka Dada Duditšová.

Obľúbený seriál Panelák bol viac než sedem rokov neodmysliteľnou súčasťou mnohých slovenských domácností. Jednotlivé postavy sme možno poznali lepšie ako svojich susedov a často sme so zatajeným dychom sledovali, ako sa vyvíjajú ich životné príbehy. Vďaka médiám sme vedeli všetko aj o hercoch, ktorí jednotlivé postavy stvárňovali. No napriek tomu sú veci, o ktorých diváci ani len netušia, pretože sa diali v zákulisí. Práve tieto záležitosti nás zaujímali, a preto sme oslovili Dadu Duditšovú, ktorá v Paneláku nepôsobila len ako herečka, ale od prvej klapky seriálu ako pomocná režisérka.

V rámci svojej funkcie musela počas nakrúcania dohliadať na množstvo vecí a jednou z nich bola aj pripravenosť hercov. Predstaviteľka seriálovej Monči nám „nabonzovala“, čo ju na hercoch najviac hnevalo a ktorý herec najčastejšie zabúdal texty. „Veľa krát ma štvalo, keď sa nenaučili texty. Takže, často som musela robiť také veci, aby si to herci zapamätali, vymýšľala som rôzne veci. Nebudem hovoriť konkrétne, ktorému hercovi, ale mám ho strašne rada. Janko, prepáč! Raz mal taký ťažký text, že som mu musela hrať pantomímu. Mal v texte, že jedno slabé ohnivko. Aby si to zapamätal, ukazovala som mu to za kamerou. Doteraz na to spomíname a naozaj sa na tom smejeme,“ zaspomínala si Duditšová.

Energická blondínka tiež vysvetlila, v  čom vlastne spočíva funkcia pomocného režiséra a v čom sa odlišuje od pracovnej náplne herca. „Pomocná réžia a hranie je niečo úplne iné. Tie scenáre musím mať prečítané, či hrám alebo robím pomocnú réžiu. Keďže čítam scenáre a hrám, musím sa tie texty naučiť a pri pomocnej réžii sa ich učiť nemusím, ale musím sledovať texty, keď herci hrajú, aby som vedela, či hovoria presne tie texty. Mám na starosti celý štáb a kričím tu na všetkých kameramanov a zvukárov, že majú prísť na scénu a samozrejme, rozoberám s hercami tie texty, takže všetko musím mať prečítané,“ povedala Dada.

Sledujte veľké finále seriálu Panelák už v stredu 17. júna o 20:30 na JOJke!