Vylúčili ste zo stravy sacharidy a biely cukor, aby ste schudli? Robíte veľkú chybu!

Športový fyziológ Viktor Bielik vysvetlil, prečo to tak je.

Nová šou Reštart mapuje, ako sa sedemnásť nespokojných ľudí rozhodlo zmeniť svoj život od základov pod dohľadom skúsených odborníkov. Ako prvá svoju cestu k zmene ukázala sympatická Radka, ktorej sa podarilo schudnúť viac než 40 kilogramov a omladnúť na biologickom veku o 19 rokov. Jej cesta k novému životu však bola pomerne tŕnistá, pretože spočiatku nerešpektovala jedálniček, ktorý jej zhotovil športový fyziológ Viktor Bielik. A to sa jej vypomstilo tým, že ručička váhy sa takmer nepohla. „Vynechala som ryžu, zemiaky, cestoviny. Zvykne na mňa prísť chuť na sladké, ale naučila som sa, že si dám biely jogurt s kakaom a s trochou sladidla, tak to nie je také kalorické. Aspoň ja si to myslím. Neviem, povedzte vy,“ spýtala sa Radka, ktorá si rovnako ako množstvo ľudí myslela, že konzumovanie sacharidov jej zabráni chudnúť. 

Avšak, nie je všetko tak, ako sa to na prvý pohľad zdá. „Všetko nahrádza umelými sladidlami. Z tohto pohľadu je lepšie, keby si tam dala čajovú lyžičku cukru, ako keď sa naučí klamať centrálnu nervovú sústavu sladidlami. Že prijíma niečo sladké, čo reálne je bez energie. Potom príde tá situácia, že človek má psychické vypätie, dostane sa k sacharidom, dostane sa k cukrom a tým, že naučil mozog, že si to nevie spojiť, sladké je energia, tak nekontrolovateľne je,“ vysvetlil športový fyziológ Viktor Bielik. Absolútne vylúčenie sacharidov zo stravy je podľa jeho slov dokonca živou nebezpečné. „Nízkosacharidová strava je reálne zdravotný problém. Tam hrozí riziko cukrovky druhého stupňa, zvýši sa množstvo cholesterolu v krvi, cievy sa stanú rigidnejšie, čiže je tam vyššie riziko kardio-vaskulárnych ochorení. Toto je typ stravy, ktorý síce prvoplánovo zabezpečí úbytok hmotnosti, ale na druhej strane z dlhodobého hľadiska vzhľadom na zdravotný stav nie je žiaduci,“ dodal. 

Sledujte šou Reštart opäť v utorok o 20:35 na JOJke!

 

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora