Kvetena stavila na liberálnu výchovu: Je správne, keď vám deti skáču po hlave?

Aká je správna cesta?

V seriáli Som mama biomatka Kvetena nezostala opäť svojej povesti nič dlžná. Svojho synčeka Lunoslava sa rozhodla vychovávať v liberálnom štýle. A to doslova. Keď Adam zistil, že Lunoslav roztrhal knižku, chcel ho vyhrešiť. V tom mu však zabránila Kvetena. Podľa nej na to nemá najmenšie právo a Luna by len zmiatol. Celá chyba vznikla podľa nej kvôli Adamovi, ktorý nechal dieťa s knihou, s ktorou sám nevie narábať. Kvetena zas chcela, aby sa chlapec mohol vždy slobodne rozhodovať a nešiel s davom. Väčšina rodičov podľa nej robí vo výchove chybu. Všetko je to pritom o uhle pohľadu, ale i o konkrétnom rodičovi a dieťati. 

V dnešnej dobe existuje veľa rôznych výchovných smerov, akými rodičia vychovávajú svoje dieťa. Rodičia čítajú knihy o výchove, časopisy, články na internete a často sú zmätení z veľkého množstva informácií. Každý túži vychovať svoje dieťa čo najlepšie. Je veľmi náročné vybrať si na výchovu vlastného dieťaťa  z veľkej ponuky tie najlepšie typy, rady, skúsenosti a názory. Každý odborník môže mať na výchovu svoj vlastný špecifický názor a zjednotiť všetky myšlienky je nemožné.

Lektorka Martina Vagačová uviedla v relácii Supermama to, že pravda je niekde uprostred. "Treba si uvedomiť, že deti sa hrajú a to je ich životné  poslanie. Hrou si otvárajú svet. Na druhej strany sú tu aj potreby svojho rodiča, ktorý má svoje hranice, potreby, ale aj majetok. Striktne by mal dať deťom najavo to, čo potrebujú. No aj rodič má svoje potreby. Mal by preto dať najavo aj svoje potreby, ktoré treba skĺbiť dohromady. Rodič by mal byť teda autorita, ale prirodzená, ktorá dieťaťu otvára svet v prirodzenom behu života." Jasné hranice deti teda potrebujú, ale treba si uvedomiť kde a v akých prípadoch. Pravidlá teda platia pre všetkých. Ak chceme naučiť dieťa, že napríklad pravdovravnosť je prirodzená hodnota, mali by sme im ísť príkladom. "Za to, že mne sa nepáči, že dieťa príliš veľa skáče, nemôžem od neho chcieť, aby bolo v pokoji, ak je navyše temperamentné. Navyše ak ma to má znepríjemňovať," tvrdí odborníčka.

Kvetena a Lunoslav Kvetena a Lunoslav

​Mnohé mamičky však argumentujú tým, že staršia generácia bola vychovávaná oveľa prísnejšie a z nikoho neubudlo. Treba si ale uvedomiť, že dnešná generácia je úplne iná, čo potvrdzuje aj psychologička Katarína Dobrovodská: "Dnešné deti aj rodičia majú aj oveľa viac možností, ale zároveň aj povinností, než kedysi. Niekedy je sloboda pre rodičov ťažko zvládnuteľná. Najväčším problémom detí sú práve ich rodičia. Ak výchova nefunguje, rodič sa cíti frustrovane a vtedy je to ťažké." Hranice teda deťom nemôžeme striktne určovať tak, ako to robili naši rodičia. Súčasné deti totiž vedia argumentovať tým, čo vidia vo svojom okolí či v televízii a pýtajú sa na to. Deti si nenechajú jeden názor a neprijmú ho možno tak ako to bolo kedysi pred niekoľkými rokmi v prípade ich rodičov. 

Sledujte seriál SOM MAMA v stredu o 20:35 na JOJke!