Otecko pri porode

Otecko pri pôrode: Áno, nie, prečo a či vôbec...

Túžite po tom, aby bol budúci otec vášho dieťaťa pri vás v deň „D“? Vieme pre a proti!
Než urobíte rozhodnutie, či vziať partnera so sebou na pôrodnú sálu alebo ho poslať do čakárne, poriadne to obaja preberte. Ak niekto tvrdí, že každý otec, by mal byť pri pôrode svojho dieťatka, tak sa určite mýli. Všetko závisí od mnohých faktorov.
Chcete to VY alebo ON?
Aké sú vaše očakávania, očakávania vášho partnera a ako ste vyriešili otázku jeho účasti pri pôrode? Ak vás táto situácia čaká po prvý raz, iste premýšľate, či muž k pôrodu patrí. Tradičnejšie založené dámy si pomyslia, že chlap by pri pôrode mohol prekážať... V skutočnosti všetko záleží na vás a partnerovi. K tejto citlivej otázke určite nepristupujte radikálne len preto, lebo téma otecko pri pôrode sa stala výrazne „trendy“ záležitosťou. Partner nie je doplnok. Je to muž. A ak tam nebude, neznamená to, že vás nemiluje.
Vezmite preto do úvahy nielen svoje, ale aj jeho predstavy. „Keď sa ma žena spýtala, či by som chcel byť pri pôrode našej dcéry, rezolútne som odmietol. Nevedel som si to predstaviť, bol som z toho vystresovaný a jednoducho si myslím, že ide o čisto ženskú záležitosť. No keď sme prišli do pôrodnice, sestričky ma obliekli a strčili ma automaticky na pôrodnú sálu. Neodišiel som a vôbec to neľutujem. Hoci to nebolo nič príjemné na pohľad, stálo to za to,“ hovorí Ivan, otec dnes trojročnej Sáry.
Možno ani váš partner nebude nadšený, keď ho o to požiadate. Ak odmietne, netlačte na pílu. Všetko chce svoj čas. Aj preto túto otázku preberte skôr, prípadne sa k nej postupne vráťte. Napokon, vziať si so sebou môžete aj mamu, sestru či priateľku či dulu...
Predpôrodné kurzy a prednášky
Neviete sa s partnerom rozhodnúť? Možno by ste mali navštíviť spoločne kurz, kde sa témou otecka pri pôrode zaoberajú skúsené pôrodné asistentky. Všetko vám vysvetlia, priblížia a vy si urobíte v hlave jasno. Minimálne váš partner získa istotu v tom, aká bude vlastne jeho úloha a čo sa od neho bude očakávať. Že vás ma masírovať, hladkať, upokojovať, komunikovať so sestričkami a lekárom, prípadne nadľahčovať atmosféru v pôrodnej sále.
„Môj muž bol skvelý. Hoci sám bol úplne hotový, všetkých rozveseľoval. Atmosféra v sále bola uvoľnenejšia a aj ja som sa cítila príjemnejšie, než keby som tam trpela sama, medzi úplne cudzími ľuďmi. Cítila som sa bezpečnejšie a aj vďaka nemu som to psychicky zvládla,“ hovorí Katarína o svojej skúsenosti.
No ak viete, že váš partner v krízových situáciách nevie zachovať chladnú hlavu, prípadne sa bojí krvi a nevie sa pozerať dokonca ani na nepríjemné scény v televízii, nenúťte ho. Môžete všetko len zhoršiť a napokon budú namiesto vás, lekári ratovať jeho.
Opora a pomoc
„Môj manžel šiel k pôrodu hlavne preto, lebo vedel, že mi to psychicky veľmi pomôže. Ako sa mi neskôr priznal, pôrod sám o sebe nebol pre neho veľmi príjemným zážitkom a zaobišiel by sa aj bez toho, aby toho bol svedkom. Každopádne, veľmi mi pomohlo, že bol niekto pri mne, že ma hladkal, masíroval, rozprával sa so mnou, podporoval ma a utešoval, keď som mala veľké bolesti. Premýšľam však nad tým, že možno druhý raz si k pôrodu zavolám mamu dulu. A môj muž bude s naším synom. Budem tak pokojnejšia a napokon, raz stačilo,“ rozpráva Kamila, ktorá tvrdí, že jej účasť otecka pri pôrode pomohla, no romantika to práve nebola. Jej manžel teda k pôrodu šiel nie zo zvedavosti, ale iba preto, aby svojej manželke pomohol.
Rušivý element
„Neviem si predstaviť, že by môj partner bol pri tom. Keď si predstavím, ako som sa cítila, aké som mala bolesti a občas som používala aj nie veľmi vyberané slová... Jednoducho, hanbila by som sa pred ním a asi by som nechcela, aby ma videl v takejto intímnej situácii. Aj preto ma čakal vonku a o nič vlastne ani neprišiel. Keď sa dcérka narodila, hneď ho zavolali a čaro okamihu nebolo o nič menšie. A ja som sa cítila dôstojnejšie, než keby ma videl, ako kričím od bolesti, ako ležím rozkročená a celá zakrvavená na „koze“, “ myslí si ďalšia mamička, Danica.
Podobne ako ona uvažuje mnoho žien. Aspekt vplyvu na vzťah partnerov je tiež veľmi dôležitý. Niektorí muži síce situáciu zvládnu na sále, no ovplyvní ich ďalšie spolužitie s partnerkou. Napríklad môžu mať traumu z pôrodu a na istý čas prestanú na ženu pozerať ako na sexuálnu partnerku. Z ohľaduplnosti k jej bolestiam a zraneniam sa jednoducho začnú vyhýbať sexuálnemu životu. Môže trvať dlhšie, než všetko spracujú a vráti sa im chuť na intímne záležitosti. Buďte teda vnímavé a dajte pozor na to, čo od svojho partnera žiadate. Zvládnete to aj s ním aj bez neho. No dôležité je aj to, čo bude potom...