dojcenie

Keď dieťa plače bez príčiny: Možno máte málo mlieka!

Prinášame vám skúsenosť mamičky, ktorá spolu s detskou lekárkou prišla na to, prečo jej syn neustále plače.
Môj synček bol úplne bezproblémové dieťa. Krátko po prepustení z pôrodnice ani nás neobišiel drobný problém. Pomoc bola síce jednoduchá, no aj tak nám chvíľu trvalo, kým sme na to prišli. 

Prvý mesiac začal plakať vždy, keď som ho uložila spať. Pripisovali sme to aj s manželom kolike, preto sme mu masírovali bruško a všemožne sa mu snažili pomôcť. No i tak sa nám nedarilo. Malinký nebol spokojný a stále mrnkal. To ma veľmi trápilo a nevedela som prísť na to, kde je problém.

Zlom nastal až po kontrole u našej detskej lekárky. Tá totiž skonštatovala, že chlapček síce priberá, ale zďaleka nie tak, ako by mal. Vysvetlenie bolo jednoduché. No zároveň veľmi nečakané. 

Plač od hladu

Mala som málo mlieka. Táto možnosť mi nikdy ani nenapadla! Malinkého som bola odhodlaná dojčiť čo najdlhšie. Synček sal mliečko aj štyridsať minút a nakoniec mi zaspal na prsníku. Keď som ho ukladala do postieľky, plakal. 

Myslela som si, že je napapaný, ale lekárka mi vysvetlila, že všetko je inak. Dojčenie z jedného prsníka by malo trvať tak okolo desať minút a v našom prípade zjavne nebolo niečo v poriadku. Trvalo nám to oveľa dlhšie.

Táto činnosť je pre maličké dieťatko veľmi namáhavá a po štyridsiatich minútach zaspal nie preto, že by bol nasýtený, ale unavený. Riešenie sme teda našli. Príčinou plaču nebola bolesť bruška, ale hlad, mala som teda málo mlieka. Neostávalo mi teda nič iné, ako začať prikrmovať. 

Prikrmovanie ako riešenie

Situácia sa okamžite zmenila. Náš chlapček začal byť mimoriadne dobručký a spokojný. A po napapaní rýchlo zaspinkal. Prikrmovanie však prinieslo so sebou jeden malý problém. Nevedela som odhadnúť, koľko mliečka si vypil z prsníkov, a teda koľko potrebuje prikrmovať. Navyše prikrmovanie vedie veľmi rýchlo k strate mlieka, čomu som sa chcela vyhnúť a teda prikrmovať iba v nevyhnutnej miere.

I na tento problém však existuje riešenie, ktoré by som chcela mamičkám odporučiť. Je to dojčenecká váha, ktorá váži s presnosťou na gramy. Vždy pred dojčení som malého odvážila. Následne som ho odvážila po dojčení. Keď mal napríklad viac o 50 gramov, vedela som, že vypil okolo 50 ml mlieka. Keďže na jedno nakŕmenie ich malo byť okolo 120, dorobila som mu ešte 70. Od zakúpenia dojčeneckej váhy som vždy presne vedela, koľko môj syn spapal a či môže byť ešte hladný. 

Problém sme teda vyriešili, ale nebola som z tohto stavu dvakrát nadšená. O mlieko som totiž prišla do dvoch týždňov od začiatku prikrmovania. Keď malý zistil, že existuje fľaša, prsníky odmietal a bol to už len boj, nie papanie. Tak sme teda siahli po najlepšom a najkvalitnejšom mliečku na trhu a náš chlapček je našťastie zdravý a spokojný.