dula

Dula pri pôrode: Žena, ktorá vám bude pri pôrode oporou

Chceli by ste pri pôrode, aby stál niekto po vašom boku? Ak to nemôže byť váš parner, mohla by to byť profesionálna dula.
Dulou samozrejme nemôže byť každý. Ide o špeciálne vyškolenú ženu, ktorá vám môže pomôcť v období tehotenstva, držať vás za ruku pri pôrode, alebo môže prísť ku vám a pomôcť vám počas prvých dní s bábätkom. Služby dúl sú čoraz vyhľadávanejšie. Dôvod? Len skúsená žena môže pochopiť, čím si budúca mamička prechádza, čo ju trápi, z čoho všetkéh má obavy. V tomto období je každá rada dobrá. Preto vám prinášame rozhovor s Hankou Celušákovou, ktorá sa okrem klinickej psychológie venuje aj povolaniu duly. Svoje cenné rady posyktuje aj prostredníctvom predpôrodných kurzov OZ Kvapka.

Pre tých z nás, ktorí o tejto profesii ešte nepočuli: Kto je dula a čo je jej úlohou?

Dula je vyškolená žena, ktorá psychicky aj fyzicky pomáha budúcim mamičkám počas tehotenstva, pôrodu aj v šestonedelí. Zvyknem sa s budúcou  maminkou stretávať už počas tehotenstva, v čase nalaďovania sa na bábätko a budúce materstvo a keď sa pripravuje na pôrod. 

Je to obdobie, kedy majú ženy veľa pocitov, ktoré potrebujú zdielať, otázok, na ktoré hľadajú odpoveď.  Ak má žena záujem, sprevádzam ju počas pôrodu a minimálne raz sa stretneme aj v šestonedelí, keď žena príde domov s bábätkom.

Čerstvá mamina sa väčšinou potrebuje vyrozprávať,  psychicky si uzavrieť pôrod, potrebuje pomôcť doma s bábätkom, poradiť sa o dojčení, o starostlivosti o novorodenca, uistiť sa, že robí veci správne. Chýba nám totiž kontinuita príkladov starostlivosti o deti, nemáme sa veľmi od koho tieto veci podučiť, ešte kým máme svoje prvé dieťatko. 

Väčšina tehotných na našich kurzoch naozaj  nedržala novorodenca, boja sa čo i len predstavy, ako bábätko prebaliť. Kedysi sme sa sa učili pri varovaní vlastných súrodencov a v okolí „prvomamy“ bol vždy dostatok skúsených žien z rodiny, dnes to chýba.
Ako presne môžete pomôcť budúcej mamičke napríklad priamo počas pôrodu?
Mojou úlohou počas pôrodu je byť žene doslova k ruke. Podám vodu, pomasírujem ju, povzbudzujem ju, keď treba, odprevadím ju do sprchy, alebo ponúkam iné možnosti úľavy od bolesti. Náš zdravotnícky personál je síce odborne veľmi zdatný, no žiaľ, ich prístup je často veľmi strohý a mamičky potrebujú aj psychickú oporu a záujem od niekoho, kto sa im môže naplno venovať. Náplňou mojej práce je byť žene najmä oprorou, blízkym človekom, ktorému môže mamička dôverovať a tiež jej počas pôrodu dodávať odvahu. Je to podobé, ako fandenie pri futbale :-).

Ako vás berie zdravotnícky personál a lekári? Nemajú pocit, že im trošku „kafrete“ do remesla?

Lekári nás vďaka reálnym skúsenostiam s dulami vnímajú lepšie a vedia, že im môžeme pomôcť. Naučili sa už, že im nechceme a ani nemôžeme zasahovať do ich kompetencií. Ale vedia aj, že vďaka nám je žena vo väčšej psychickej pohode a pôrod potom prebieha lepšie a hladšie, než za iných okolností. 
Pracujete s každou mamičkou individuálne, alebo vaše rady môžu dostať prostredníctvom skupinovej prípravy na pôrod?
Klasická práca duly spočíva v individuálnom prístupe ku každej budúcej mamičke. Aj stretnutia, sprevádzanie pri samotnom pôrode a návštevy po pôrode sú individuálne. Tým, že som profesiou klinická psychologička, poskytujem poradenstvo aj na predpôrodných kurzoch. 
Zaujímavým a trochu „zabudnutým“ obdobím je najmä šestonedelie, pretože väčšina mamičiek sa pripravuje najviac na tehotenstvo a samotný pôrod. Avšak prvých šesť týždňov po pôrode ide o asi najnáročnejšie obdobie. 
Pre ženu je to zaťažkávajúca skúška a aj na toto obdobie je dobré sa vopred pripraviť. Často sa však na to zabúda. Mamičky by sa mali pripraviť na to, že ich život sa celkom zmení. Treba si zvyknúť na novú úlohu ženy – matky. Naučiť sa dojčiť, starať sa o bábätko, naučiť sa odčítať a reagovať na jeho potreby. Hlavne prvorodičky to majú spočiatku ťažké a sú z toho často vystresované. Aj vďaka dostatočnému množstvu informácií budú na toto obdobie lepšie pripravené a zvládnu to ľahšie. A občas pomôže aj vedomie, že takýto krátkodobý chaos zavládne asi v každej novej rodine a nejedná sa o chybu v programe :-).