Branislav Bystriansky

Dovolenka Braňa Bystrianskeho: S karavanom na Champ Elysées

Obľúbený Imro z Paneláku má dve deti a ako otec je veľmi prísny. Prázdniny si celá rodinka užije v karavane a majú naozaj odvážne plány. Vieme aké!
Čo myslíte, ste super otec?
Myslím si, že áno. Moje deti majú pri mne určite šťastné detstvo. Dúfam, že sa v budúcnosti nesklamem. Robím pre ne všetko, čo je v mojich silách a aj to oceňujú. 
Ako to máte doma rozdelené? Manželka robí ženské práce, vy tie mužské, alebo sa viete dopĺňať?
Nedopĺňame sa. Je to tak, že manželska robí tie ženské veci, ja tie mužské. Tým, že bývame v rodinnom dome, tak tých mužských vecí je tam pomerne dosť. A o domácnosť sa stará moja žena. 
Ste prísny otec, alebo sa občas necháte dcérkou spracovať, keď na vás urobí "psie" oči?
Podľa situácie. Keď je všetko v pohode a kľud, tak sa nechám spracovať. Ale keď je situácia taká, že si vyžaduje autoritu, viem byť aj prísny. Podľa mňa je to nutné, lebo deti potom začnú rodičom prerastať cez hlavu. 
Máte syna a dcéru. Je v tom rozdiel?
Áno. Všeobecné pravidlo vraví, že vzťah dcéry a otca je jemnejší a na syna by som mal byť prísnejší. Ale je to len literárne pravidlo, lebo každá situácia si vyžaduje niečo iné. Je pravda, že chlap, keď už je dospelý, by mal mať v sebe otrlosť a istú dávku tvrdosti. Pre dnešný svet je to potrebné. V tomto je ten rozdiel. Treba ho odmalička učiť, že svet je tvrdý.
Lesana má herecké sklony a tendencie sa ukazovať. Akoby sa vám páčilo, keby bola herečka?
Je to pre mňa veľmi ťažké, pretože herecký život nie je jednoduchý. Veľmi veľa hercov nemá to šťastie, aby dokázalo z príjmov a možností, ktoré majú, vyžiť a žiť hodnotným životom. Veľa z nich živorí. Šťastie je veľmi vrtkavé. Nedá sa to odvodzovať len od samotného talentu. 
Ide leto, plánujete dovolenku, pôjdete karavanom?
Moja žena je ešte na materskej a chcem, aby si to užívala celé tri roky, čo jej umožňuje zákon. Teraz bude druhé leto, čo nechodí do práce, takže pôjdeme na celé prázdniny preč. Zoberieme auto, žijeme v ňom celé dva mesiace. 
Kam pôjdete?
Ísť na dovolenku karavanom je výborné v tom, že je to veľká sloboda. Neoplatí sa nič dopredu plánovať. Ale máme kúpený trajekt na Korziku, tak vieme, že štvrtého júla musíme byť tam. To je jediné, čo nás drží. Kam pôjdeme z Korziky, do ktorej krajiny, akým trajektom, to sa uvidí potom. 
Rozhodujete spoločne alebo otec zavelí a hotovo?
Ja rozhodujem v dĺžke dovolenky, lebo chcem, aby sme tam boli čo najdlhšie. Ale kam chcú ísť, tak v tom im vyhoviem. 
Majú slobodnú voľbu?
Áno, dcéra teraz dostala chuť ísť do Paríža, lebo si myslí, že Paríž je mesto módy, a že tam po uliciach chodia samé modelky a ona ich tam stretne... Takže jej urobím tú radosť a pôjdeme sa tam pozrieť?
S karavanom na Champ Elysées?
Áno. Ale vážne, pretože od Eifelovky je asi štyri kilometre camp. Takže pôjdeme karavanom do centra Paríža. 
Kde vás diváci môžu vidieť ešte okrem Paneláku?
Som v prvom rade divadelný herec, takže v divadle trávim veľkú časť svojho života... Hrám hlavne v SND. Teraz som mal veľmi príjemnú, úspešnú premiéru Antigona v New Yorku. Budem rád, keď si to ľudia prídu pozrieť. A ešte skúšam nové predstavenie s Jurajom Nvotom, Shakespearovu hru Veľa Kriku pre nič. Ale ako to celé vyznie, tak to všetko je ešte len v štádiu veľkých očakávaní.