vodné pólo

Tréner vodného póla: Deti naučíme plávať za týždeň!

Podľa trénera vodného póla Pavla Mihalkoviča je tento šport aj pre neplavcov. Dieťa, ktoré má šport záujem, dokážu naučiť plávať za týždeň.
Čo by malo rodičov najviac zaujímať, ak by sa rozhodli dať svoje dieťa práve na vodné pólo?
Je to kolektívny špor. Napríklad na rozdiel od plávania, sú v ňom prvky vzájomnej komunikácie, hravosti. To znamená, že sa stráca stereotyp, čo je najväčšou výhodou vodného póla. Hrá sa vo vode, čo je fyzicky náročné, a všetci, ktorí majú záujem vyformovať si postavu, sú tu správne. Často k nám rodičia nosia deti, ktoré začínajú byť obézne a v bazéne sa obezita rýchlo stráca. Je to zdravý šport, výborný aj pre deti. 
Od akého veku je dobré začať s vodným pólom? Je vhodné rovnako pre dievčatá i chlapcov?
Nábor robíme pravidelne a prijímame deti vo veku od osem rokov, ale samozrejme, aj v tejto oblasti je to individuálne. Ak sa objaví šesťročné vyspelé dieťa, nemáme nijaký problém ho zobrať. 
Zo začiatku hrali vodné pólo iba chlapci, ale posledných 20 rokov je to aj plnohodnotný dievčenský šport. A v našej prípravke trénujú chlapci s dievčatami spoločne. Trénujeme v bazéne na Pasienkoch v menšom 25-metrovom bazéne.

Tréningy mávame tri razy do týždňa. Ak má niekto záujem, stačí prísť, naši tréneri ktorékoľvek dieťa privítajú a začlenia ho do kolektívu. Môže si to vyskúšať, absolvuje dva, tri tréningy, a potom sa vyjadrí, či sa chce vodnému pólu venovať serióznejšie, alebo si vyberie iný šport. 

Aké sú základné fyzické predpoklady, aby sa dieťa mohlo venovať tomuto športu?
Nemáme žiadne špeciálne požiadavky, základným predpokladom je chuť športovať. To znamená hýbať sa, trochu sa zdokonaľovať, naučiť sa pôsobiť vo vode. Všetko ostatné ho naučíme, vrátane plávania. Čiže k nám prísť aj deti, ktoré vôbec nevedia plávať. Samozrejme, je lepšie, ak sa dieťa dokáže nejakým spôsobom dostať na druhú stranu bazéna, ale nie je to striktná podmienka. Ak vidíme, že dieťa chce, prakticky za týždeň je schopné naučiť sa plávať, a potom sa už začlení normálne do kolektívu a trénuje s ostatnými.   
Ako ste sa vlastne dostali k tomu, že ste sa stali trénerom vodného póla?
Aktívne som vodné pólo hrával do mojich dvadsiatich rokov. Potom som sa od tohto športu trošku vzdialil. Keď mi moja staršia dcéra povedala, že chce hrať vodné pólo, tak som sa k nemu vrátil. Posledných sedem, osem rokov sa mu ako tréner venujem naplno.