Boris Farkaš o vnúčatkách

Starý otec Boris Farkaš: Rozprávky pre vnúčatá má už dávno hotové

Herec svojim deťom rád čítal rozprávky, rovnako sa plánuje venovať aj svojim dvom vnučkám.

Teraz už dvojnásobný starý otec a herec Boris Farkaš nám poskytol rozhovor o svojich nadchádzajúcich starorodičovských radostiach ešte v čase, keď bola jeho dcéra tehotná. Dnes už sa herečka Kristína Farkašová a redaktor TV JOJ Juraj Hajdin tešia z dvoch krásnych dievčatiek a Boris Farkaš ako novopečený starý otec už iste „zarezáva“ a kočíkuje o sto šesť...

Ešte ste len starý otec „čakateľ“, ako sa na túto novú úlohu pripravujte?

My sme už s manželkou pripravení niekoľko rokov, takže sa tešíme. Dcéra už má po tridsiatke, takže som si hovoril, že už by sa patrilo... A dokonca to teraz prišlo a dvojnásobne. Ja budem „dedkovať“ zrejme celé let až do septembra, a to veľmi usilovne, lebo mám prázdniny.

A čo myslíte, aký budete starý otec? Vezmete vnúčatká na prechádzku alebo im radšej pustíte rozprávku?

No môžem ich zobrať na prechádzku a porozprávať im aj rozprávku... Svojim deťom som rozprávky rozprával veľmi často. Moje deti to mali veľmi radi a dokonca ma opravovali, pretože každú postavičku som hovoril iným hlasom. A keď sa im nepáčilo, ako rozpráva zajac, tak ma upozornili, že musí hovoriť takto alebo takto... Takže som využíval svoje bohaté rozhlasové skúsenosti, pretože som nahral veľa rozprávok.

Máte nejakú obľúbenú?

Rozprávky sú úžasná vec. Najviac si pamätám na Macka Pú, o ktorom som nahral celú knižku v rozhlase. Teraz je pekné CD Pinocchiove dobrodružstvá ako audio kniha, kde je asi šesťdesiat postáv, takže som sa na tom riadne „namakal“. Ale robil som to s takou perspektívou, že to naozaj raz budú počúvať moje vnúčence.

Budete sa trošku aj starať do výchovy Kristínke a Jurajovi?

Hmmm... Neviem, či sa budem starať, lebo doba je trošku iná. A aj ja som si pri svojich deťoch uvedomil, keď boli malé, že kopírovanie rodičovstva vlastných rodičov nemá zmysel. Ľudia, časy, všetko sa mení... Dá sa poradiť, ale netreba veľmi prísne trvať na svojom. Ak sú mladí rodičia rozumní, tak si dokážu z našich rád vziať to potrebné a čo nie, tak to „hodia“ do koša.

Diváci TV JOJ vás mohli nedávno vidieť v projekte Zlodeji detí, ste stále vyťažený aj v divadle?

V divadle toho hrám teraz pomerne dosť, som v nejakých desiatich hrách. A ešte by som sa mal objaviť vo filme pána režiséra Luthera Krok do tmy v takej naozaj zaujímavej postave. Je to veľmi pekný scenár.

Stále vám všetci hovoria, že máte super hlas, ako ten Adrian Monk?

Ale aj áno, dokonca o Monkovi ľudia hovoria dnes oveľa častejšie, než vtedy, keď bol tento seriál aktuálne nakrútený. Myslím, že je to veľmi dobre natočený seriál, svoju postavu mal herec Tony Shalhoub úžasne naštudovanú, celú tú jeho úchylku... Takže sa mi na tom robilo veľmi dobre.