Dieťa s hračkou

Prvá detská oslava: Aký darček kúpiť? Poradíme!

Poradíme vám, čím malým oslávencom urobiť radosť...
Bude mať vaše prvé narodeniny? A možno vás s dieťatkom pozvali na vašu „prvú“ detskú oslavu a vy naozaj netušíte, čo oslávencovi podarovať... Tak vám prinášame niekoľko nápadov, možno vám uľahčíme rozhodovanie.
Darček poctivo zabaliť!

Deti milujú prekvapenia a obzvlášť tie celkom najjednoduchšie. Preto nikdy nezabudnite darček zabaliť, najlepšie do darčekového papiera,  aby mohlo samo objaviť, čo sa pod ním skrýva.  Darčeková taštička a v ňom položený darček je nuda... V trhaní a "kmásaní" papiera poctivo zabaleného darčeka sa skrýva toľko radosti, žeby ste sa čudovali. A vás tiež zahreje pri srdci a vyčarí vám úsmev na perách, keď uvidíte toľkú bezprostrednú radosť!

Farebná výzdoba

Ak pripravujete oslavu vy, nezabudnite vyzdobiť aj izbu, kde sa oslava bude konať. Niekedy stačí len veľa farebných balónov. Darčeky môžu byť vskutku rôznorodé, ale nezabudnite, že ročné deti ešte stále skúmajú veci hlavne ústami. 

Hračky vydávajúce zvuk

Batoľa sa poteší všetkému, obzvlášť, keď to farebné, zaujímavé na dotyk a vydáva to rôzne vtipné zvuky. Takéto hračky dostať bežne v hračkárstve. Treba však zvážiť, nakoľko je drobec zručný, aby mala hračka veľké tlačidlá, a teda, aby sa s ňou vedel zahrať trošku aj sám. Tieto hračky ho budú baviť aj dva-tri roky, preto neváhajte nad ich kúpou.

Klasika v podobe kociek

Drevené kocky dnes dostať kúpiť všakovaké, klasické v množstvách od šiestich kusov vyššie, aj rôznych iných tvarov vo veľkých baleniach. Zo začiatku však deťom budete musieť pri hre pomáhať. Samostatná hra s kockami prichádza najskôr až v 18-tich mesiacoch. Nezabudnite, čím väčšie kocky, tým lepšie. Deti majú ešte nekoordinovanú jemnú motoriku. Vyvarujte sa penovým kockám, deti do nich budú určite hrýzť. Tie si naplánujte na neskôr...

Drevené hračky

Okrem kociek existuje množstvo krásnych drevených hračiek. Či už vláčiky, domčeky, vkladačky, hračky na ťahanie, prvé drevené puzzle... Týmto nič nepokazíte, potešíte dieťa aj maminu. Sú síce drahšie, ale o to kvalitnejšie a trvácnejšie.

Plyšové hračky

Aj keď sú pre mnohých klišé, deti ich milujú. Veľké, malé, široké, úzke... Hocijaké. Ročné deti ešte nemajú obľúbenú kreslenú postavičku, ktorú by potrebovali mať v podobe plyšáka. Tkže tu chybu nikdy neurobíte. 

Hudobné nástroje

Dieťa je nepopísaná kniha, potrebuje spoznávať svet navôkol a k tomu patria nielen tvary a farby, ale aj zvuky. Poteší určite xylofón, bubon, či rolničky...

Hračky do vody

Môžu byť aj do piesku. Plastových formičiek, vedierok, mlynov nie je nikdy dosť, deti ich občas aj postrácajú. A netreba zabúdať ani na hračky určené do kúpeľa vo vani. 

Knižky

Najmenších potešia knižky plné obrázkov. Učeniu napomáhajú hlavne tie, kde vlastnými slovami môžete aj hodinu opisovať, čo sa na obrázku deje, či kde sa kto skrýva. Písmenkové prídu na rad neskôr.

Odrážadlá

Objavenie samostatného pohybu je pre deti veľkou novinkou a zároveň veľmi dôležitou métou v ich vývoji. Okrem toho, že sa naučili chodiť, onedlho budú chcieť vedieť viac. A ovládať ich prvý dopravný prostriedok bude pre splnený sen. Dajte však pozor na široké odrážadlá ako je napríklad auto, malé detičky to nie vždy zvládnu. Motorka by bola lepšia, ale vhodné sú aj kombinované trojkolky s držadlom pre rodiča. Pre deti sú zaujímavé hlavne doplnky, ako je klaksón, či telefónik.

Oblečenie

Poteší hlavne rodiča, ak sa trafíte do vkusu. Ale treba dopredu konzultovať veľkosť, aby ste nekúpili niečo malé...

Peniaze

Keď neviete, čo darovať, vhodné sú aj peniaze, aby rodičia kúpili, čo drobec potrebuje. Ale pozor, nezabudnite pribaliť aspoň malého plyšáka. Môžete darovať aj sto eur, ale pre dieťa budete ten, čo jemu nič nedoniesol!

Netradičné hračky

Môžete darovať aj darčekový poukaz na plávanie, či cvičenie s deťmi. V dnešnej dobe je to dosť drahá záležitosť a každý rodič sa určite len a len poteší. Samozrejme to najprv skonzultujte.