Dieťa a cesta lietadlom

Deti a cesta lietadlom: Na čo máte nárok a na čo sa pripraviť?

Môžete si do lietadla vziať kočík? Ako je to so stravou a nápojmi? Potrebuje vaše dieťa pas? Na všetky otázky odpovieme...

Čaká vás cesta lietadlom a máte stres z toho, ako to s malým dieťatkom zvládnete? Všetky dôležité informácie o tom, čo vás čaká na letisku či v lietadle, nám v rozhovore prezradila bývalá hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave – Dana Madunická.

Na čo majú rodičia myslieť, keď sa chystajú na cestu lietadlom s deťmi, čo je u nás štandard?

Cestujúcim sa všeobecne odporúča, aby boli dve hodiny pred odletom na letisku. Bratislavské letisko, ktorého nová časť bola otvorená v roku 2012, je veľmi priateľské voči deťom, je moderné a máme aj vo verejných, aj neverejných priestoroch samostatné miestnosti pre matky s deťmi. Tam sa nachádza pult na prebaľovanie, sprška, samostatná toaleta pre deti.

Vo vyhradených priestoroch za bezpečnostnou kontrolou sa nachádzajú detské kútiky, kde detičky môžu stráviť čas čakania hrou. Rovnako sa v týchto priestoroch nachádza špeciálna miestnosť, kde sa okrem prebaľovania a hygieny nachádza napríklad aj ohrievač na detskú stravu.

Môže si mamička do lietadla vziať detskú stravu, nápoje a lieky?

Ak sa rozprávame o bezpečnostných opatreniach, na detskú stravu a lieky sa nevzťahujú rovnako prísne opatrenia, na zvyšok predmetov, ktoré si môžeme zobrať do príručnej batožiny. To znamená, že detskú stravu je možné prevážať aj v baleniach nad 100 mililitrov.

Čiže, ak je to dojčenecká voda, detská strava tekutého skupenstva, môže ísť aj o väčšie množstvo ako povolených 100 ml. Rodinám s deťmi sa môže stať, že ich pracovník bezpečnostnej kontroly vyzve, aby si mamička z fľaše odpila alebo z jedla ochutnala. Je to celkom bežný postup.

Je možné vziať si do lietadla kočík či buginu?

Dieťatko do dvoch rokov nemá nárok na vlastnú batožinu ani na vlastné sedadlo v lietadle. Obvykle rodinka zaplatí za dieťa minimálny poplatok, dieťa sedí v lietadle v lone matky, je pripútané špeciálnym bezpečnostným pásom. Táto rodina má okrem povoleného počtu kusov príručnej batožiny nárok aj na prevoz detského kočíka zdarma.

Podmienkou je, aby bol skladateľný a zmestil sa do skenera a dal sa skontrolovať. V dnešnej dobe sú kočíky veľmi praktické, takže s tým nebýva problém. So skladacím kočíkom môže ísť mamička až k lietadlu, pri nástupe ho odovzdá pracovníkovi letiska, ktorý ju uskladní a pri výstupe opäť podá mamičke.

Mnohé mamičky sa sťažujú, že kočík bol počas prepravy poškodený...

Cestujúcim sa tiež odporúča, aby si vzali na obal na kočík, alebo ho obalili kuchynskou fóliou. Ak by došlo k poškodeniu v batožinovom priestore, neručí za to letecká spoločnosť ani poisťovňa

Ak sa mamička chce informovať o podmienkach tej ktorej leteckej spoločnosti, ako sa o nich dozvie?

Ideálne je nájsť si podmienky prepravcu na internete, každá prepravná spoločnosť má iné všeobecné prepravné podmienky, preto je vhodné vopred sa informovať prípadne skonzultovať špeciálne požiadavky ešte pred cestou.

Aké sú podmienky a obmedzenia pre tehotné ženy, ktoré by chceli cestovať lietadlom?

Opäť je to v závislosti od dopravcu. Niektoré spoločnosti zakazujú cestovať  budúcej mamičke od 36 týždňa, niektoré od 34 týždňa. Každopádne od 24 resp. 26. týždňa do 34. až 36. týždňa je potrebné mať potvrdenie od lekára, že žena môže cestovať a že je zdravotne v poriadku. Dovtedy toto potvrdenie nepotrebujete. Odporúča sa však mať so sebou tehotenskú knižku.

Musí mať dieťa svoj vlastný pas?

V minulosti platilo, že dieťa do 5 rokov mohlo byť zapísané v pase rodiča. Vzhľadom na nariadenie Európskej komisie, ktoré vstúpilo do platnosti minulý rok v júni, odporúčame, aby rodičia vybavili cestovný pas aj pre deti do 5 rokov.

Okrem toho je nesmierne dôležité prekontrolovať si platnosť dokladov. Veľmi často sa nám hlavne v letnom, dovolenkovom období stáva, že cestujúci si pred odletom neskontrolujú svoje cestovné doklady. Niektoré krajiny, ako napríklad Egypt, Turecko, vyžadujú, aby pas platil ešte minimálne 6 mesiacov po návrate z danej destinácie.

Preto všetkým odporúčame, aby si platnosť svojich cestovných dokladov skontrolovali, a nielen platnosť, ale aj dobu platnosti po návrate z vytúženej dovolenky, pretože aj tu každá krajina pristupuje k platnosti cestovných dokladov individuálne.

Čo všetko je štandardom na palube lietadla?

Určite deka, prípadne niektoré spoločnosti majú špeciálne vyškolený personál, ktorý sa počas letu stará o detičky, dostanú farbičky, maľovanku, prídu sa opýtať, či je všetko v poriadku, či niečo nepotrebujete.  

Pri nízko-nákladových letoch to však štandard nie je, preto by bolo vhodné, aby rodičia prípadne dieťatku zobrali so sebou nejakú hračku. Počas štartu a počas pristávania je ideálne deti dojčiť, alebo staršie deti mali cumeľ, fľašku či cukrík, aby nedošlo k nepríjemnému tlaku v uškách.