jedináčikovia

Máte doma jedináčika? Poznáme výhody aj nevýhody!

Koľko detí plánujete? Máte doma jedno a do druhého sa vám zatiaľ nechce? Nech sú vaše dôvody akékoľvek, porozmýšľajte, či skutočne chcete mať doma jedináčika.

Mať doma iba jedno dieťa má samozrejme výhody, aj nevýhody. Je iba na vás, čo vezmete do úvahy. Jednoznačnou výhodou je, že dieťa môžete zahrnúť stopercentnou pozornosťou.

Váš potomok sa nemusí sa deliť o váš čas, lásku, alebo aj hračky či darčeky, ktoré dostáva. O to viac však musíte dbať na to, aby sa v kolektíve dokázalo podeliť, vcítiť do pocitov a potrieb iných ľudí a krotiť jeho ego.

Problémy so socializáciou

Americkí sociológovia tvrdia, že u jedináčikov sa zvyšuje pravdepodobnosť toho, že v dospelosti budú sociopatmi. Výskumníci poukázali na fakt, že deti bez súrodencov sa kolektívu prispôsobujú oveľa ťažšie a mávajú problémy v škôlke či v škole.

Naopak deti, ktoré mali aspoň jedného a viacerých súrodencov, preukázali výrazne lepšiu schopnosť riešiť problémové situácie a konflikty. Ich adaptácia na skupinu rovesníkov prebiehala tiež o niečo jednoduchšie v porovnaní s deťmi, ktoré vyrastajú ako jediné deti v rodine.

Výhody

Mať jedno dieťa znamená tiež, že rodina má výrazne nižšie náklady, než rodiny s viacerými deťmi. Paradoxne však mamičky detí, ktoré majú iba jedno dieťa, a môžu si to dovoliť, práve dieťatku viac doprajú. Napríklad pokiaľ ide o kvalitu vecí, hračiek či krúžkov, do ktorých investujú. Aj vstupné do kina, akvaparku či na rôzne atrakcie nie sú až taký problém, ako keď musíte násobiť. Rodiny s viacerými deťmi sú v míňaní peňazí za bežnú réžiu obozretnejšie.

Ak odhliadneme od pragmatického hľadiska, tak potom mať len jedno dieťa, môže pre rodičov znamenať, že sa mu môžu intenzívnejšie venovať. Jedináčikovia zvyknú mať s rodičmi veľmi vrúcny a blízky vzťah, čo môže pretrvávať aj v dospelosti. Znamená to však, že sú na rodičov viac naviazaní, čo môže byť občas na druhej strane aj nevýhodou pre obe strany.

Jedináčik nemusí súperiť o pozornosť, čas ani lásku rodičov. Nemusí sa vedieť podeliť, ak ho k tomu rodičia cielene nevedú. Dokáže sa samé zahrať a ostať samé aj dlhší čas. Výhodou môže byť aj fakt, že jedináčikovia predčasne dospievajú, pretože sa väčšinou stretávajú najmä s dospelými a v dospelosti sú nezávislejší, nemajú problém rýchlo sa osamostatniť.

Nevýhody

Tých bude zrejme na prvý pohľad o niečo viac, no to už necháme posúdiť vám.

- Jedináčik zvykne mať ťažkosti podeliť sa o hračky a v kolektíve si kvôli tejto novej skúsenosti prejde naozaj ťažkým obdobím

- Jedináčikovia majú tendenciu byť sebeckí, rozmaznaní a veľmi egocentrický

- Na druhej strane jedináčikovia netrpia nízkym sebavedomím, pretože nikto ich nikdy s nikým neporovnával - Často si vytvárajú imaginárnych priateľov, pretože sa cítia byť osamelý

- Majú problémy so socializáciou a adaptáciou v kolektíve rovesníkov

- Vyhľadávajú spoločnosť starších detí a dospelých, často odmietajú rovesníkov a mladšie deti

- Rodičia na jedinom dieťati veľmi lipnú, aj preto majú tendenciu príliš ho ochraňovať, čo môže dieťa neskôr vnímať ako obmedzovanie zo strany rodiča