Choré dieťa

A je to tu: Pripravte sa na obdobie „sopľov“

Mamičky, ktoré majú doma škôlkarov iste vedia, o čom je reč. Prvé mesiace v škôlke nemusia byť práve radostné, ak má vaše dieťa každý druhý týždeň soplíky, kvôli ktorým musí ostať doma.

Typické. Prázdniny sa skončili a dní, kedy si môžete vziať dovolenku, je naozaj veľmi málo. A do toho váš drobec príde zo škôlky s nádchou a soplíkmi. Učiteľka krúti hlavou, rodičia zatiaľ „nesopľavých“ detí krútia hlavou a váš šéf tiež... Čo robiť, aby ste nemuseli ostávať s dieťaťom doma príliš často, aby bolo naozaj zdravšie a chodilo do škôlky častejšie než jeden týždeň v mesiaci? Vyskúšajte naše tipy.

Posilňujte imunitu

Ideálne celkom prirodzene a pomocou stravy. Snažte sa, aby vaše dieťa malo každý deň v strave a nápojoch doslova vitamínovú bombu. Takto dostane vitamíny prirodzene. Probiotiká zabezpečte kefírovými nápojmi, vlákninu pomocou cereálií, vitamín C z čerstvého ovocia a zeleniny. Občas ho napchajte kyslou kapustou, večer uvarte čajík s medom, citrónom a prípadne troškou zázvoru.

Ak má však napriek všetkému vaše dieťa oslabenú imunitu, pomôžte si výživovými doplnkami. Pravidelné „dopovanie“ detí vitamínom C, probiotikami a imunosupresívami môže pomôcť. Poraďte sa s detskou lekárkou, v akom množstve a ako často tieto doplnky užívať.

Pozor na hygienu

Naučte dieťa, aby si často umývalo rúčky a prípadne oplachovalo aj tváričku – najmä v zimnom obdobím plnom viróz. Deti si neustále dávajú ruky do úst, takže im zvýšená hygiena určite prospeje. Dôležité je aj to, aby si dieťa vedelo vyfúkať noštek. 

Popoťahovanie soplíkov a stekanie dolu hrdlom, to nie je nič moc a baktérie sa tak iba množia. Takže vreckovky by malo mať dieťa stále po ruke. Ideálne bude, ak ich strčíte do vrecka bundičky, jednu aj do vrecka na svetri a na nohaviciach.

Čiapka na hlavu, šatka na krk

Aj keď ešte nie je veľmi chladno, cez hlavu sa dieťaťu vytráca najviac tepla a dutiny by mali tiež ostať vo veternom počasí v teple. Uistite sa, že je vždy dostatočne teplo (nie zase príliš) oblečené. Nemalo by sa spotiť, inak hrozí prechladnutie.

Tenká čiapočka a šatka na krku vo veternom počasí môžu byť naozaj dobrým pomocníkom. Ideálne bude, ak sa vyhnete pobytu vonku v príliš veternom počasí. Chlad či dážď nie sú prekážkou, najhorší je silný vietor.

Pozor a prekúrený byt či dom

Ak je u vás doma príliš teplo a kúrite o sto šesť, aby váš drobec nenachladol, dosiahnete presný opak. Teplota vzduchu by sa nemala pohybovať nad 22 °C. Ideálna teplota je 20 °C. Stíšte preto prehriate radiátory. Aj keď sa vám zdá, že v zime je v detskej izbe chladno, radšej dajte dieťatku teplejšie pyžamko a prikrývku, ale vzduch by mal ostať chladnejší. Telo si zvykne a vy nebudete stále chorľaví.

Otužujte

Otužovať sa môžu aj deti! Začnite vlažnou sprchou, v rámci zábavy. Vaše dieťa sa takto môže postupne otužovať, uvidíte, že mu to prospeje. Pozor na uzavreté verejné priestranstvá Kým sa dá, chodievajte stále von na vzduch!

Prechádzky a pobyt vonku preferujte pred pobytom v nákupných centrách a detských kútikoch. Tých by ste sa mali vyvarovať. Ak nemusíte, tak sa radšej vyhýbajte preľudneným a uzavretým priestorom. Najmä v období chrípok a viróz.