Jeseň s deťmi

JESEŇ je tu: Ako si ju užiť s (nielen) malými deťmi?

Prinášame vám niekoľko tipov na najrôznejšie aktivity, ktoré s deťmi môžete robiť na jeseň. Či už doma, alebo vonku!

Namiesto melanchólie a smútením za krásnym, teplým letom, by ste si mohli začať užívať tieto občas slnečné a občas daždivé dni. Vaše deti sa zabavia a vy im môžete spestriť program obľúbenými jesennými aktivitami. Ktoré to sú?

Všade samé tekvice

Sú už všade. Ale nemusí byť „halloween“, aby ste čakali s ich vyrezávaním! Zadovážte si nejakú, dajte na stôl igelit a vyrezávajte spolu s deťmi. Mladšie deti „zaúkolujte“ vyberaním tekvicových jadierok (zabavia sa aspoň na pol hodinku) a tie neskôr spolu upečte. Tekvicu vyrežte, dajte do nej sviečku a spoločne zapáľte. Pozorovať ju môžete pri čajíku a vyjedaní chrumkavých tekvicových jadierok, ktoré ste si práve upiekli.

Jesenné fotenie

Vezmite si von fotoaparát a užite si pestré farby! Nechajte deti rozhadzovať lístie a vy zatiaľ urobte krásne spomienkové fotografie. Dajte ich pár vyvolať, kúpte rámik a ukážte detičkám. Toto môžete urobiť v každom ročnom období – pri stavaní snehuliaka v zime, so snežienkami v ruke na jar, v lete v bazéniku a napokon na jeseň v opadanom lístí... Naučíte tak malé dieťa pochopiť, čo sú to tie štyri ročné obdobia.

Oberačka jabĺk či hrozna

Máte možnosť vziať deti do vinohradov či sadu s jablkami? Je to skvelý tip ako stráviť víkend s rodinou – nazbierať ovocie, byť celý deň na čerstvom vzduchu a potom v teplúčku upiecť voňavý jablkový koláč...

Hurá, gaštany a orechy!

Keď pôjdete von na prechádzku, nezabudnite si vziať kýblik. Vaše dieťa sa zabaví zbieraním a vyjedaním orechov, či hladučkých gaštanov. Tie potom doma môžete ponapichovať na špáradlá a urobiť z nich smiešne postavičky. Alebo sa môžete hrať na obchod. Gaštany sú oblé, hladké a deti sa s nimi rady všakovako hrajú...

Opekačka v lese

V lese bude teraz, počas babieho leta, také nádherné! Vezmite deti vyšantiť ich práve tam! Môžete ísť aj na huby alebo si spravte opekačku. Určite si to všetci spolu užijete. Zbieranie listov Keď už listy budú opadané, urobte si farebnú listovú kyticu. S listami sa deti rady hrajú – maľujú ich, lepia ich na výkres. Aspoň sa budú môcť kreatívne zahrať aj doma, keď bude vonku práve pršať... Peknú jeseň vám želáme!