Výchova dcéry

Ako vychovať z DCÉRY šťastnú, zdravú a sebavedomú mladú ženu?

Milujete aj vy všetky tie recepty na výchovu? Tak pre vás jeden opäť máme... Tento by však mohol naozaj fungovať.

Keď sa žena dozvie, že pod srdcom nosí dcéru, po ktorej navyše veľmi túžila, je to neopísateľný pocit. Sama ako dievčatko, ktoré v nej stále drieme, vie, čo všetko ju čaká... Aj preto pocit šťastia a radosti na chvíľu zatienia obavy. Obavy z toho, či dokáže svoju malú princeznú ochrániť od toho, čo ju čaká. Bude to poriadna drina.

Byť krásna, úspešná, múdra, inteligentná, nezávislá, medzi kamarátmi obľúbená, štíhla, mať dobrú prácu, byť skvelou matkou, manželkou, milenkou, a to všetko súčasne, tak to by zložilo aj koňa... A predovšetkým my, ženy, vieme, aké veľké sú očakávania spoločnosti, a koľko sklamaní, najmä v puberte, vašu dcéru čaká. S vedomím toho, že z nej chcete vychovať sebavedomú a hlavne šťastnú mladú dámu, sa teda púšťate do „boja“ s názvom: výchova dcéry.

Neexistujú univerzálne rady, ktoré pri výchove „fungujú“. Jedno je však isté. Budete potrebovať lásku, trpezlivosť, pochopenie a hlavne: naučiť vašu maličkú, čo je v živote podstatné a dôležité. Aj preto vám prinášame týchto pár tipov od mám, ktoré dcéry majú a dennodenne sa im snažia dať ten najlepší základ do života.

Miluj svoje telo

Pretože je krásne. Je tvoje. A najdôležitejšie je, aby si bola zdravá a spokojná. Nesnaž sa na niekoho podobať. Si sama sebou, a preto si krásna a jedinečná. Tvoje telo je úžasné, pretože dokáže „veľké“ veci. Raz budeš aj ty matkou a uvidíš, čo všetko dokáže tvoje telo, aby prinieslo na svet zdravé a krásne dieťa, ako si ty. Miluj svoje telo. A nedovoľ nikomu, kto si ho neváži, aby ti hovoril alebo robil veci, ktoré si nezaslúžiš.

Toto by malo byť „posolstvo“, ktoré bude mať vaša dcérka na pamäti. No je to ťažké, pretože práve postavou sa my, ženy, zaoberáme celý svoj život. Porovnávame sa, večne sme nespokojné... Preto by sme mali ísť svojim dcéram príkladom. Starať sa o seba, cvičiť, milovať vlastné telo a nikdy pred dcérou nehorekovať: „Bože, aká som tučná, musím schudnúť...“ Obraz o svojom tele získava vaša dcéra od vás. Navyše – gény nezapriete, takže je dosť pravdepodobné, že zdedí vaše malé (alebo veľké) prsia, boky, zadok...

Ocko je VEĽMI dôležitý

A rovnako aj čas, ktorý vaša dcéra strávi výhradne s ním. Dajte im možnosť (ak nie je, tak to zariaďte..), aby vaša maličká strávila pravidelne chvíľku len pre seba so svojím ockom. Ak nie je po ruke ocko, tak so starkým, strýkom... Dievčatá potrebujú vo svojom živote mužov. Potrebujú si zadefinovať a uložiť vo svojich hlavičkách, že muži budú a sú súčasťou ich sveta.

Dievčatá navyše potrebujú mať pevný a silný vzťah so svojím otcom. Výskumy ukazujú, že dcéry vyrastajúce bez otca alebo bez kvalitného vzťahu s otcom, sú náchylnejšie k tomu mať nízke sebahodnotenie, častejšie majú problémy vo vzťahoch s mužmi, a často nie sú schopné šťastných, trvácnych vzťahov. Otcovia majú teda veľmi dôležitú úlohu: Majú povinnosť svoju dcéru naučiť, čo má očakávať od mužov, ako sa k nej majú (a nemajú!) správať a aká je vlastne úloha muža v rodine. Preto je tiež veľmi dôležité, ako sa váš partner správa k vám...

Byť FIT je úžasné!

Byť silná, zdravá a krásna je potrebné nielen psychicky, ale aj fyzicky! Jedno bez druhého sa nedá. Ukážte svojej dcére, že pohyb, aktívny životný štýl, je to, čo ju bude robiť zdravou. Nehovoríme o tom, že má byť štíhla. Zamerajte ju na jej zdravie, to je predsa dôležité a PRETO by mala cvičiť a pohybovať sa. A že niektoré športy v skupine sú skvelé, pretože je pri nich zábava a môže sa naučiť, ako byť tímový hráč. Opäť, maminky, idete dcérke príkladom...

Krása je v tom, ako sa správaš

Možno to znie ako klišé: niečo na štýl, že krása ide zvnútra a nie je podstatné, aký je zovňajšok. Na jednej strane, je to naozaj tak. Na strane druhej, nevyhnete sa tomu, že vaša malá parádnica sa bude chcieť fintiť, presne tak, ako jej mama... Navyše ľudí často hodnotíme ( a pred deťmi aj nahlas hovoríme) ako krásnych a škaredých práve na základe ich výzoru... Takže si nenahovárajme, že nie je dôležité, ako vyzeráme, pretože aj my to neustále riešime.

Čo je však podstatné, mali by sme pozornosť našich dievčatiek zacieliť iným smerom. Priznajme si: Áno, chceme byť krásne. No krása by mala byť len čerešničkou na torte. Oveľa dôležitejšie je, akí sme ľudia. Či sme srdeční, tolerantní, štedrí, ochotní pomáhať druhým, empatickí, priebojní, odvážni, ochotní pre svoje šťastie a šťastie svojej rodiny zabojovať...

Pretože iba to nás v živote urobí šťastnými a spokojnými. A keď budeme dobre vyzerať, bude to extra bonus.... Takže jej pokojne tú čelenku s kvietkom či detský lak na nechty kúpte! No nie preto, aby bola krásna „za odmenu“. Kúpte jej ho len tak. Ako čerešničku na torte.