Mamička a dieťatko

Desať výhod materstva: TOTO vám nikto nevezme!

Ženy, ktoré sa stanú matkami sú silnejšie, zdravšie a šťastnejšie. Prezradíme vám, prečo!

Neustále v pohybe

Keď vám kamarátka, ktorá má dieťa, povie, že na cvičenie čas nemá, tak naozaj neklame! Navyše, za malým dieťaťom sa toľko nabehá, že v konečnom dôsledku má o spaľovanie kalórií postarané. Nehovoriac o tom, že sa niekedy nestíha ani poriadne najesť.

Ak si niekto myslí, že byť doma s malým dieťaťom je „pohoda“, tak sa veľmi mýli. Podľa jednej nedávnej štúdie maminky s kočíkom za prvý rok na materskej nabehajú až 1207 kilometrov! Každopádne – pre všetky čerstvé mamičky je chôdza tým najlepším, najzdravším a najefektívnejším prostriedkom, ako sa dostať na váhu pred tehotenstvom. Schudnete prirodzene, zdravo, postupne.

Viac čerstvého vzduchu

A to doslova! S dieťaťom budete neustále vonku, keď to počasie dovolí. A niekedy aj v daždi, aj v metelici. Je to skvelé pre vaše pľúca. Pre imunitu. A na slniečku sa vám tvorí vitamín „D“, takže aj o jeho dostatok budete mať vďaka „venčeniu“ dieťatka postarané.

Dojčenie je skvelé: nielen pre dieťa!

Dojčenie je úžasné, najmä pre vaše dieťa. Je to to najlepšie, čo mu môžete poskytnúť. A ak sa vám to podarilo, tak gratulujeme. No mali by ste vedieť, že dojčenie podľa výskumov slúži aj ako prevencia proti rakovine prsníkov a krčka maternice. Dojčiace matky zvyknú oveľa menej trpieť ťažkosťami s nízkym krvným tlakom, vysokým cholesterolom, cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Zdravšie menu celej rodiny

Pamätáte sa na to príjemné, večerné leňošenie, kedy ste si objednali pizzu, lebo sa vám nechcelo variť? A robili ste to naozaj často... Pri deťoch sa „donútite“ navariť zdravšie, výživnejšie. Budete študovať zloženie potravín, pretože vám bude záležať na tom, aby vaše dieťa, partner a dokonca aj vy, boli zdravší a jedli zdravšie.

Po istom čase nebudete veriť tomu, ako ste mohli kupovať jedlá v podobe polotovarov. Na vašom stole bude čoraz viac čerstvých, domácich potravín, ovocia a zeleniny, pretože keď sa raz stanete mamou, bude vám záležať na tom, aby ste jedli kvalitne a zdravo.

Menej nádchy a prechladnutí

Naozaj, aj keď na prvý pohľad by ste si mohli myslieť opak, keďže detičky sú často chorľavé, najmä v predškolskom období. Keďže ste viac na čerstvom vzduchu, dbáte o zdravší životný štýl (vďaka deťom!), ste odolnejší.

Výskumy ukazujú, že bez detí ľudia sú až dva razy náchylnejší na ochorenia, než rodičia malých detí. Imunitný systém vám teda začne pracovať ešte efektívnejšie. Dôvodom podľa odborníkov môže byť aj fakt, že sa stávame psychicky a mentálne odolnejšími a chceme byť silnými pre naše deti. Takže fráza: „Nemám čas byť chorá,“ sa ukazuje ako veľmi výstižná...

Tréning mozgu

Nielen deti sa učia, keď začínajú chodiť do škôlky a školy a neskôr si, spolu s rodičmi, robia domáce úlohy... Aj rodičia si musia opäť zvyknúť na celý samovzdelávací proces. Tým, ako pomáhajú svojim deťom, pomáhajú vlastne aj sebe. Často si spomeniete na veci, o ktorých ste si mysleli, že už ste ich dávno zabudli.

Získanie „manažérskych“ schopností

Je priam neuveriteľné, čo všetko rodič dokáže „zmanažovať“ za jediný deň strávený s dieťaťom. Zladiť všetky povinnosti, vyriešiť všetky krízové situácie, ostať pokojný, keď vás niečo rozruší, ísť príkladom, zadávať hranice, vychovávať, zabávať... Naozaj veľmi náročné. A obdivuhodné.

Multi-tasking alebo manažérske a organizačné schopnosti, ktoré matky a rodičia vôbec majú, sú neoceniteľné. A to by mal vedieť každý dobrý, budúci zamestnávateľ. Nezabudnite mu to s hrdosťou pripomenúť...