Mamičky na materskej dovolenke

Ako nájsť mamičku-parťáčku na materskej dovolenke?

Pamätáte si ešte, keď ste nastúpili do novej školy a vkročili do triedy, kde ste sotva niekoho poznali? Stať sa mamou a prísť prvý raz na detské ihrisko plné detí a mamičiek, je v mnohom dosť podobné...

Nemajte však obavy. Bude síce chvíľu trvať, než sa „začleníte“ medzi mamičky a vyselektujete tie, s ktorými sa dá príjemne pozhovárať, no príde to. Ak ste ešte len mamina začiatočníčka a prechádzky s kočíkom smerom na detské ihrisko vás ešte len čakajú, prinášame vám zopár rád, ako si nájsť spriaznenú dušu medzi mamičkami. Iste by mnohé z nás, ktoré to už máme za sebou, boli za tieto rady pomerne vďačné...

Je to ako „rande“

Ktovie, čo si o mne myslí. Mala by som jej dať na seba číslo, keď sa ponúkla, že mi zistí názov tej knihy o rodičovstve? Povedomé? Niekedy to vyzerá, ako by ste „začínali“ nejaký nový vzťah! Je to absurdné, ale je to tak. No a podobne, ako s mužmi, nie vždy to musí vyjsť! Aj vzťahy medzi ženami-priateľkami potrebujú mať nejakú tú chémiu! Takže ak vám nesadla, hľadajte ďalej.

„Partia“ mamičiek

Či už patríte medzi ľudí, ktorí sa do spoločnosti začlenia ľahko alebo nie, „skupinka“ mamičiek, ktoré sa pravidelne stretávajú na ihriskách či v materských centrám má niekoľko výhod. A rovnako aj nevýhod. Tak v prvom rade sa budete môcť porozprávať s inými ženami o veciach, ktoré vás trápia.

Vášho muža nimi nechcete neustále zaťažovať, vaše kamošky ešte nemajú deti, alebo už sú odrastené a na podobné záležitosti si nepamätajú. A vy veľmi túžite vedieť, ako „to“ majú ostatné ženy. Takže v tomto bode je partia mamičiek, ktoré preberajú najrôznejšie témy od pôrodu po dojčenie, výhodou.

Na nevýhody príde rad vtedy, keď si začnú deti vychvaľovať: jedna povie, že jej deväťmesačný prespí celú noc. A vás ide poraziť, že vy ste najdlhšie spali dve hodiny v kuse. Druhá sa chváli, že už svoje dieťa dojčí druhý rok. Zatiaľ čo vy máte laktačnú krízu a vyzerá to, že to po pol roku vzdáte.

Ďalšia má doma „supermana“, ktorý nikdy nenosil plienky, rozpráva troma jazykmi a ako dvojročný začal chodiť na hokej... A vy ste rada, že to vaše maličké začína rozprávať materinskou rečou. Nuž, to všetko budete musieť strpieť. Myslite na to, že NIKTO nemá dokonalé dieťa, ani dokonalý život, aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá. Netrápte sa preto, každý máme svoje trináste komnaty.

Stačí vám JEDNA parťáčka

Môže byť náročné vytvoriť si nové priateľstvá na materskej dovolenke. No v skutočnosti vám naozaj stačí jedna či dve „spolupútničky“, ktoré možno neskôr budete môcť nazvať priateľkami. Každé dieťa má iný režim a nie každý deň bude čas stretnúť sa a porozprávať sa. Máte však istotu, že na miestach, ktoré spoločne navštevujete, sa občas stretnete, možno aj vypijete kávu a podelíte sa o dojmy z materstva. A práve vy dve môžete byť tými dvoma fajn maminami, ktoré prizvú na rozhovor ďalšiu „parťáčku“, ktorá sa osamelo tmolí parkom a nevie, čo si má počať.

Zvyknite si na „prerušovanú“ konverzáciu

Asi si budete musieť zvyknúť na to, že témy, ktoré s priateľkou-mamičkou začnete, možno nikdy poriadne nepredebatujete. Dôvod? Vaša ratolesť vám to väčšinou nedovolí. Nemajte obavu, časom sa naučíte vyspovedať sa za dve minúty a za rovnaký čas dostať radu a vypočuť vašu priateľku. Medzi tým možno päťkrát odbehnete od hojdačky k preliezke, ale to naozaj nikomu neprekáža. Maminy sú zvyknuté J Ideálne by bolo, ak naozaj chcete prebrať niečo dôležité, ísť spolu na kávu raz za čas aj bez detí.

Nepozvali vás na detskú oslavu

Možno ste do partie pribudli neskôr. A možno máte deti v rôznom veku. Neberte preto osobne, keď na narodeninovú oslavu nepozvú aj vás a vaše dieťa. Veď vy si môžete urobiť svoju vlastnú „oslavu“ či pozvať mamičky s deťmi ku vám na návštevu.

Posudzovať a byť posudzované...

Niekedy sa budete cítiť medzi ostatnými mamičkami ako amatérka, pretože ony všetko tak dokonale ovládajú. A potom máte pocit, že vás niektoré z nich „posudzujú“ podľa toho, ako všetko okolo dieťaťa robíte. Fakt je ten, že to tak naozaj je. A vy o pár rokov, ako o niečo skúsenejšia mamička, možno budete robiť to isté, keď medzi vás príde „nová“ čerstvá mamina... Tiež je preto lepšie si na to zvyknúť a nič si priveľmi nepripúšťať.