Matka a dieťa v posteli

Spánok v jednej posteli s novorodencom: Ohrozuje ho na živote!

Experti varujú, že matky doslova ohrozujú svoje novonarodené deti na živote, keď ich nechávajú spať vedľa seba v posteli.

Znie to naozaj strašidelne, ale je to tak. Hoci je pre každú matku prirodzené, aby mala svoje dieťatko neustále pri sebe a v čo najtesnejšej blízkosti, v skutočnosti je to pre dieťa veľmi nebezpečné. Ublížiť svojmu dieťatku môžete vtedy, ak s vami zdieľa jedno lôžko a má menej ako šesť mesiacov. 

Pozor na „trendy“ v rodičovstve

Keďže výchovných metóda a dobrých rád v oblasti rodičovstva neustále pribúda, rodičia by mali okrem pozitívnych účinkov na dieťa zvážiť aj tie, ktoré by ho mohli ohroziť na zdraví, či dokonca na živote. „Bonding“ po narodení dieťatka mamičky aplikujú aj po návrate domov z pôrodnice. A tak si bábätká nechávajú vedľa seba v posteli aj v noci, keď samé spia.

Experti a odborníci varujú všetky mamičky, ktoré kvôli psychickej pohode svojho bábätka nechávajú dieťa spávať s nimi v posteli. Iste, dieťa sa môže cítiť bezpečne, pretože má svoju matku „po ruke“. A mamička nemusí v noci vstávať a prejsť k postieľke, aby musela dojčiť. Vy aj dieťa ste iste spokojnejšie, ale riziká sú naozaj priveľké.

Čo všetko sa môže stať? 

  • Novorodenci, ktorí spia v posteli s matkou či s oboma rodičmi, sa môžu počas spánku udusiť (môže sa dostať pod prikrývku)
  • Bábätká spiace s matkami až päťkrát častejšie trpia syndrómom náhleho úmrtia novorodencov (Niekoľko britských štúdií potvrdilo, že v 88 % z 1.500 prípadov by sa náhlemu úmrtiu dalo predísť, ak by dieťa malo samostatné lôžko)
  • Odborníci odporúčajú, aby dieťa do šesť mesiacov spalo vo svojej vlastnej postieľke, zabalené v perinke či spacom vaku.
  • Pozor na prikrývky, ktoré sa môžu počas spánku  dostať na tváričku dieťatka. Hrozí udusenie.
  • Matka môže svoje dieťa v spánku „zaľahnúť“- Dieťa môže nečakane z postele spadnúť a ublížiť si
  • Dieťa sa môže prehriať, ak je v perinke a v noci ho ešte prikríva aj perina matky

Kvalitnejší spánok a zdravší vzťah

Ak chcete byť s drobcom v posteli, určite sa tomu vyhýbajte do šiesteho mesiaca veku dieťatka. Po šiestom mesiaci už je dieťa o niečo väčšie a riziko, že by ste ho mohli priľahnúť, sa znižuje. 

Hoci je veľmi „moderné“ a pre ženy z citového hľadiska prijateľnejšie, aby ste mali dieťa neustále pod dohľadom, všetkého veľa môže v tomto prípade naozaj uškodiť. Aj keď predstava, ako s vami drobček leží v jednej posteli, zatiaľ čo vy a váš manžel sa na neho láskyplne pozeráte, môže byť veľmi romantická, je potrebné brať do úvahy aj nemilé štatistiky. 

Navyše, iste sa vám bude lepšie spať, keď nebudete musieť striehnuť, či drobca zaľahnete a či sa v noci niekam z postele neskotúľal. Nehovoriac o tom, že aj váš partner bude rád, keď vás aspoň v noci bude môcť mať sám pre seba.