Tehotenský test

OSEM faktov, ktoré určite (NE)viete o ženskej plodnosti

Vedeli ste, že pri narodení sa vo vaječníkoch dievčat nachádzajú milióny vajíčok? Ich množstvo napríklad určuje aj to, ako dlho bude žena plodná...

Ako dlho je žena vlastne plodná a do akého času môže otehotnieť? Čo všetko má na našu plodnosť vplyv a na čo by ste si mali vlastne dávať pozor? Na všetky tieto otázky vám odpovieme v nasledujúcom článku.

1. Ako dlho budete PLODNÁ?

Odborníci tvrdia, že plodnosť každej ženy sa dá „zmerať“ množstvom vajíčok, ktoré má pri narodení. Ich počet potom súvisí s dĺžkou plodnosti tej-ktorej ženy. Dievčatká sa rodia približne s dvoma miliónmi vajíčok vo vaječníkoch. Každá ovulácia počas reprodukčného obdobia ženy znamená 1000 odumretých vajíčok. Počet vajíčok, a tým aj dĺžku obdobia plodnosti ženy, ovplyvňujú aj vonkajšie faktory – ako napríklad fajčenie alebo chemoterapia, ktoré sú zodpovedné za skorší príchod menopauzy.

2. Infekcia môže spôsobiť neplodnosť

Zanesené alebo upchaté vajcovody sú častou príčinou neplodnosti. Je potrebné uvedomiť si, že z tento problém vo väčšine prípadov môže infekcia. Pre vašu plodnosť sú nebezpečné najmä pohlavne prenosné, infekčné ochorenia, ako napríklad chlamýdie. Aj preto je potrebné byť si istá zdravotným stavom svojho sexuálneho partnera... V prípade, že si chcete „užívať“ mladosť, tak určite nepodceňte okrem antikoncepcie aj ochranu pred pohlavne prenosnými ochoreniami pomocou kondómu.

3. Kedy sme fakticky NEPLODNÉ?

Napriek tomu, že aj po štyridsať päťke ženy ovulujú alebo aj v päťdesiatke ešte majú menštruáciu, je nepravdepodobné, že vo veku 44 rokov by ešte mohli byť plodné. Vajíčko každej ženy vekom starne. Aj preto sa odporúča podstúpiť liečbu neplodnosti alebo umelé oplodnenie čím skôr, pretože po štyridsiatke pravdepodobnosť, že úspešne otehotniete, výrazne klesá. Väčšine žien, ktoré vďaka umelému oplodneniu otehotneli aj po štyridsiatom roku života, bolo implantované „darcovské“ vajíčko od mladšej ženy.

4. Zlatko, ovulujem: Ide sa na to!

Mnohé ženy túžiace po dieťatku sa snažia vypočítať, kedy majú plodné dni. Keďže nie pre každú ženu platí, že ovulácia začína v polovici cyklu, existujú aj iné spôsoby, ako zistiť, kedy ste najplodnejšia. Medzi obľúbené metódy patrí napríklad meranie bazálnej teploty. Meranie má pomôcť ženám zhodnotiť, kedy je čas ovulácie, vďaka čomu vedia, kedy je čas pokúšať sa o splodenie potomstva. A tak si každé ráno, ešte pred tým, než vstanú, zmerajú teplotu v ústach.

V čase, kedy teplota stúpne, je najviac pravdepodobné, že v organizme sa začína produkovať hormón progesterón a „vajíčko“ sa vydáva na svoju púť. Problém však je, že zvýšenie teploty signalizuje, že ovulácia sa už začala. Než dôjde k samotnému aktu, môže už byť na oplodnenie neskoro. Preto nie je veľmi spoľahlivá.

5. Pravidelný menštruačný cyklus

O pravidelnom menštruačnom cykle je reč vtedy, ak sa opakuje každý mesiac a trvá približne od 24 do 35 dní. Za týchto okolností je veľmi pravdepodobné, že aj ovulácia prebieha pravidelne. Ženy, ktoré majú problémy s plodnosťou, mávajú zväčša problémy s ovuláciou v dôsledku nepravidelného cyklu, alebo neovulujú vôbec.

6. Stres a neplodnosť

Iste. Hektické životné tempo a nepohoda vašej plodnosti tiež neprospievajú. V skutočnosti však, okrem extrémne vypätých situácií, stres ako taký neplodnosť nespôsobuje. A preto by nemal mať vplyv ani na ovuláciu. Ak si teda myslíte, že dovolenka s partnerom vám pomôže preto, lebo budete viac relaxovať, v skutočnosti to môže byť iba o lepšom( a pravidelnejšom) načasovaní milostného aktu...

7. Tehotenstvo za vami? Pri druhom môže byť problém...

Väčšina žien, ktoré už majú jedno tehotenstvo za sebou, si myslí, že otehotnieť po druhý raz bude hračka. V skutočnosti vám absolvované tehotenstvo a pôrod lepšiu plodnosť vôbec negarantujú. Okrem toho, aj spermie vášho partnera starnú a tiež nemusia byť o päť či viac rokov v „pôvodnej“ kondícií...

8. Strava a vitamíny: Majú vplyv!

Množstvo výskumov potvrdzuje, že aj úprava jedálneho lístka môže podporiť vašu plodnosť. Napríklad prímorská strava, ktorá obsahuje ryby, morské plody, olivový olej – je pre vašu plodnosť tým pravým orechovým. Pozor by ste si mali dávať aj na hmotnosť: Obezita aj podvýživa tiež výrazne ovplyvňujú vašu plodnosť.

Okrem toho je dôležitý aj prísun vitamínu D. Keď nie zo slniečka, tak aspoň pomocou výživových doplnkov. Tento vitamín je dôležitý aj počas tehotenstva, no jeho množstvo je potrebné konzultovať s gynekológom.