Dieťa odmieta jedlo

Moje dieťa ODMIETA jesť: Zdravotný problém alebo rozmar?

Batoľatá aj predškoláci dajú, pokiaľ ide o jedlo, niekedy poriadne zabrať. Vyzbrojte sa našimi tipmi a trikmi!

Jedlo je na stole. Babrali ste sa s ním celé dopoludnie. Dali ste si záležať, aby váš drobec jedol zdravo a chutne. Keď usadíte dieťa do stoličky, z výrazu na jeho tvári vás ide poraziť. Je vám jasné, že z jedenia opäť nič nebude... Ako sa k tomuto problému postaviť?

Stravovacie návyky celej rodiny

Tak pekne po poriadku. Skúste si urobiť doma malý audit vášho stravovania. Ste pre dieťa príkladom? Ako sa stravujete vy, váš manžel a ostatní členovia vašej rodiny, s ktorými dieťa trávi čas a môže ich pozorovať? Možno prídete na to, že chyba je na vašej strane. Pre reláciu Supermama to potvrdila aj detská psychiatrička MUDr. Natália Dimová, ktorá upozornila aj na fakt, že problémy so stravovaním a poruchami príjmu potravy súvisia aj s rodinnou anamnézou či stravovaním sa v tehotenstve.

„Existujú štúdie, ktoré upozorňujú aj na dojčeneckú anorexiu. Mamičky, ktoré chcú ostať štíhle a nechcú si počas tehotenstva pokaziť postavu, nedoprajú dieťaťu dostatočne výživnú stravu. Nedostatok výživy môže mať závažný vplyv nielen na celkový zdravotný stav dieťaťa, ale aj na jeho stravovacie návyky. Rodina a spôsob, ako sa stravuje, má veľký vplyv na budúce stravovacie návyky dieťaťa,“ hovorí uznávaná psychiatrička.

Kedy navštíviť lekára?

Deti vo veku od jedného roka do predškolského veku zvyknú odmietať niektoré druhy potravín a rodičov často vedia s jedením poriadne potrápiť. Navyše zvyknú mávať „obdobia“, kedy nechápete, čo všetko sa do nich zmestí a obdobia, kedy máte obavy z toho, že dieťa za celý deň zjedlo jedno jablko. A tu potom vzniká otázka: Ako viem, že je stravovanie môjho dieťaťa v poriadku?

Odpoveď je potrebné hľadať spolu s odborníkom, ktorým je v prvom rade váš detský lekár. Ak váha dieťaťa neklesá  a je očividne zdravé, neplašte sa. Aj keď sa vám zdá, že konzumuje primálo jedla. Krok číslo jeden by mala byť konzultácia s pediatrom, ktorý posúdi, či sa dieťa vyvíja, či je jeho zdravotný stav v poriadku.

V prípadne pochybností dieťa vyšetrí a pošle ho k ďalším špecialistom, ktorý vylúčia poruchy príjmu potravy či iný zdravotný problém. Ak je fyziologický problém vylúčený, no vy stále hľadáte spôsob, ako krpca poriadne nakŕmiť, prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť.

Bezpečnosť a jedlo

Každý rodič chce svojmu dieťaťu dopriať v prvom rade zdravé a bezpečné jedlo. Čo znamená bezpečné? Akadémia pediatrov v USA rodičom odporúča, aby deťom do štyroch rokov v žiadnom prípade nedávali jedlo, ktorým by mohlo prísť k uduseniu. Aj preto je potrebné podávať potravinu nakrájané na menšie kúsky. Ideálne je pri jedení na dieťa dohliadať a mať ho stále na očiach. Bezpečné je naučiť ratolesť konzumovať jedlo za stolom, aby s ním nebehalo po miestnosti, čo je zároveň aj výchovný moment.

Možnosť výberu

Mnohé si uľahčíte, ak dáte dieťaťu možnosť výberu. Všetko závisí od pestrosti denného menu. Tak napríklad, ak zvyknete dieťatku na raňajky natrieť chlebík s nátierkou, je to pre dieťa „dané“ a môže vašu ponuku odmietnuť. Skúste mu dať chlebík, na extra tanier detskú šunku, syr, nakrájané plátky uhoriek, paradajky, maslo, nátierku, dip... A nechajte dieťa, nech „samé“ rozhodne, čím si chce chlebík obložiť. Získa pocit, že má možnosť voľby a kontrolu nad tým, čo si vyberie.

Zábava a kreativita

Aj „dizajn“ jedla môže byť kľúčom k väčšej chuti do jedla. Skúste sa s jedlom pohrať, vyzdobiť ho, upraviť ho do obrazca či útvaru, naaranžovať ho zábavne či zaujímavo. Urobte napríklad chlebíku vlasy z pažítky, vytvorte zo zeleniny dúhu... Dieťa sa iste poteší, ak bude jeho prestieranie, tanierik, šálka či lyžička vyzdobená jeho obľúbenou rozprávkovou postavičkou.

Dajte si pozor na slová

Ak zvyknete pred dieťaťom nahlas komentovať jedlo v štýle: „Náš maličký jablká jednoducho nemá rád. Alebo – neviem prečo, ale zemiaková kaša  mu nikdy nechutí,“ môže sa vám stať, že ho iba utvrdíte v jeho postoji. Niekedy je lepšie podobné záležitosti prejsť mlčaním, neprikladať im dôraz a hlavne ich nekomentovať. Dieťa si tak nevšimne, že sa danou témou trápite a môže vás jedného dňa prekvapiť že svoju neobľúbenú potravinu bez zbytočných rečí doslova zhltne na posedenie.