Darčeky na Vianoce

Vianoce bez darčekov: Vieme o rodine, ktorá to vyskúšala!

Žiadne darčeky pod stromčekom? Nie, nie je to sci-fi! Istá americká rodina sa rozhodla, že ich Vianoce už viac nebudú o darčekoch...

Kto by nemiloval Vianoce... Teda, ak si odmyslíme predvianočný zhon, nechutne preplnené obchodné centrá, rady pri pokladniach v hypermarketoch a kopu peňazí, o ktoré sme každý rok ľahší.

Ale Vianoce sú krásne! Deti sa na ne nevedia dočkať, máme voľno, odvšadiaľ znejú koledy. Všetko sa ligoce. Človek aj zabudne na to, že je vonku hnusná zima a chrípkové obdobie. A napokon sú to sviatky rodinnej pohody, dobrého jedla, stretávania sa a pekných spoločných chvíľ. Sviatky radosti a pokoja...

A možno by tieto sviatky boli naozaj sviatkami radosti a pokoja, keby sme nemuseli riešiť vianočné darčeky. Odpadlo by nakupovanie, čím by sme okrem zbytočné minutých peňazí za veci, ktoré vlastne ani nepotrebujeme, ušetrili aj veľa času. Napokon, vianočnú atmosféru predsa nerobia darčeky. Alebo?

Ako to vysvetliť deťom?

Ak darčeky radi dostávate a dávate, tak to asi nebude nič pre vás. Nehovoriac o tom, že tento nápad sa zrejme nebude páčiť hlavne vašim deťom. Ale ak sa viete zaobísť bez materialistických záležitostí okolo Vianoc, možno by ste to mohli vyskúšať. Jednoducho si Vianoce užiť len preto, že ste ako rodina pokope.

Presne s týmto nápadom prišla istá americká rodinka, ktorá si dokázala Vianoce užiť bez podarúnkov. Blogerka Heather Greenwood Davisová a jej rodina sa už v roku 2011 dohodla, že strávia najkrajšie sviatky v roku bez darčekov, ale o to viac času tak strávia spoločne „Sviatky sme strávili cestovaním a obom synom sme povedali, že sme na nádhernom mieste, ale bohužiaľ nás tu Santa nebude môcť nájsť. Absolútne to pochopili, čo ma prekvapilo,“ povedala.

A čo na to príbuzní?

Skutočný „test“ Vianoc bez darčekov však prišiel presne o rok. „Boli sme vtedy doma. Dostávať darčeky od rodiny u nás bolo samozrejme bežné. A tak sme sa rozhodli urobiť tento výnimočný deň „výnimočným“ vďaka extra času navyše, ktorý sme spolu ako rodina mohli stráviť. Všetci spolu sme piekli vianočné koláčiky, ozdobovali stromček, vyzdobovali celý dom, šli sme na bowling. No a napokon Santa napísal deťom list, v ktorom ich pochválil za všetko, s čím svojim rodičom okolo príprav na Vianoce pomohli. A tiež im napísal, že darčeky, ktoré boli určené im, daroval detičkám, ktoré ich naozaj potrebujú,“ vysvetlila.

Deti napokon všetko pochopili a prijali. Horšie to však bolo s najbližšou rodinou, ktorá sa chystala deťom urobiť klasické „darčekové“ sviatky. Všetkým museli včas oznámiť, aby darčeky nekupovali. Priateľom zase oznámili, že keď prídu na návštevu, stačí, ak prinesú fľašu vína a večer si užijú aj bez podarúnkov.

Napriek tomu ešte niektorí darčeky nosili. Mnohí v rodine to vnímali ako útok na „ich“ spôsob, ako chcú tráviť Vianoce. Ale aby som to spresnila, nebolo to tak. My sme nechceli vyznieť ako ľudia, ktorí Vianoce nechcú oslavovať. Zbožňujeme ich. Ibaže ich chceme oslavovať kvôli času, ktorý spolu môžeme tráviť a nie kvôli darom, ktoré si vymeníme. Navyše naše deti namiesto vynervovanej a unavenej matky, ktorá všetko stihla nakúpiť len na poslednú chvíľu, mali doma mamu, ktorá s nimi hrala Monopoly a užívala si čokoládové dobroty pri sledovaní vianočných rozprávok,“ napísala vo svojom blogu.

Tak čo, viete si predstaviť aj vaše Vianoce bez darčekov?