Literárny fond

Literárny fond ocenil reportérov televízie JOJ!

V utorok, 23. júna 2020, udelil Literárny fond ceny a prémie za rok 2019. Ocenenými boli aj reportéri televízie JOJ - Jana Veľasová a Peter Dzurilla.

Zdroj: TV JOJ

​Výročnú cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2019 v kategórii spravodajstvo / televízia získal reportér televízie JOJ Peter Dzurilla za reportáž Blesky v Tatrách zabíjali. Ocenená reportáž je z prostredia Vysokých Tatier, z poľskej strany horstva, kde si blesky pri vysokohorskej búrke vyžiadali niekoľko životov a následnú náročnú záchrannú akciu. Porota ocenila pohotovosť autora príspevku, ktorý na malej ploche skĺbil dostatočný a relevantný počet informácii.

Zdroj: TV JOJ

​Ocenenou bola aj reportérka Jana Veľasová, ktorá získala Mimoriadnu cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2019 v kategórii spravodajstvo / televízia za reportáž s názvom Potrebuje výťah, susedia ho nechcú / Podľa komisárky je diskriminovaná. Príspevok sa zaoberá komplikovanými medziľudskými vzťahmi medzi majiteľmi bytov v spoločenstve vlastníkov jednej bytovky. Autorka poukazuje na diskrimináciu staršej hendikepovanej pani. Obidva príspevky navzájom súvisia a je možné, že prispeli k novelizácii zákona
o Spoločenstvách vlastníkov bytov a nebytových priestorov v prospech občanov ZŤP. Porota ocenila výber témy, ktorá je výlučne autorská s akcentom na pomoc občanom s trvalými zdravotnými problémami, ktorí často majú iba minimálnu šancu dovolať sa pravdy i pomoci.

Televízia JOJ vo svojich spravodajských formátoch denne prináša aktuálne témy, spravodajskí reportéri sa však zaoberajú aj dlhodobými kauzami. Ich medializovanie často prispieva k reálnej pomoci dotknutým osobám a mnohokrát aj k zmene systému, ktorý ich zapríčinil.