Jana Veľasová

Literárny fond ocenil reportérku televízie JOJ!

Literárny fond udeľoval začiatkom októbra ceny a prémie za rok 2020. Ocenenou bola aj reportérka televízie JOJ - Jana Veľasová.

Reportérka televízie JOJ Jana Veľasová získala Mimoriadnu cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2020 v kategórii spravodajstvo / televízia za reportáž s názvom Záplavy na Hornom Zemplíne. Príspevok sa zaoberá povodňami na Hornom Zemplíne, ktorý sa 19. augusta 2020 ocitol pod vodou. Tá zaplavila cesty, vytrhávala asfalt, brala autá. Niektoré úseky ciest museli policajti
úplne uzavrieť. Ľudia sa bezmocne pozerali na to, ako im voda berie a ničí to, čo roky budovali. V okrese Humenné išlo o najničivejšiu povodeň za posledné roky.

“Bolo pre nás náročné pozerať sa na to, ako ľudia trpia a o čo všetko ich živel pripravil. Ozývali sa nám poškodení z rôznych lokalít, nie všade sme sa ale vedeli dostať, a to hlavne pre časovú náročnosť, keďže viaceré úseky ciest boli zaplavené. O to zložitejšie bolo pre nás aj samotné nakrúcanie, keďže sme spravodajsky chceli udalosť pokryť čo najdôslednejšie. Veľmi sa teším, že našu novinársku prácu ocenila aj odborná porota. Je to pre nás pocta a zároveň motivácia do ďalších výziev, ktoré práca spravodajského štábu v teréne prinesie," hovorí Veľasová.

Televízia JOJ vo svojich spravodajských formátoch denne prináša aktuálne témy, spravodajskí reportéri sa však zaoberajú aj dlhodobými kauzami. Ich medializovanie často prispieva k reálnej pomoci dotknutým osobám a mnohokrát aj k zmene systému, ktorý ich zapríčinil.