krimi logo

KRIMI oslavuje 15. narodeniny

Televízia JOJ odvysielala 2. februára 2008 úplne prvýkrát spravodajskú reláciu KRIMI. Doteraz je KRIMI unikátom svojho druhu na televíznom trhu a dnes oslavuje svoje 15. narodeniny!

Presne pred pätnástimi rokmi začínali KRIMI, ktorých pôvodný názov bol KRIMI Noviny, vysielať. Úplne prvým vysielaním spravodajskej relácie KRIMI sprevádzala moderátorská dvojica Monika Šebová (vtedy Bruteničová) a Michal Farkašovský. Prvá reportáž sa týkala streľby v nákupnom centre v Bratislave. Okrem toho sa v prvom vysielaní venovali aj pátraniu po nezvestných deťoch, nočnej službe s policajtami alebo spomienke na vykonanie posledného trestu smrti v pražskej väznici na Pankráci.

V roku 2011 sa názov spravodajskej relácie skrátil len na KRIMI a používame ho v tejto forme dodnes. Za roky svojho vysielania si KRIMI našla svoje stabilné miesto v programovej ponuke a dnes si bez tejto polhodinky spravodajstva mnoho divákov nevie predstaviť začiatok hlavného vysielacieho času. 

Relácia KRIMI je slovenskému publiku veľmi dobre známa predovšetkým vďaka svojmu jedinečnému obsahu. Venuje sa nielen rozličným kriminálnym prípadom a kauzám, ponúka aj dôležité servisné príspevky a poradenstvo v otázkach týkajúcich sa súdov, zákonov a ďalších problémových oblastí sociálneho života na Slovensku. Na tvorbe KRIMI sa podieľa tím domácich aj regionálnych redaktorov. Od úplného
začiatku je na pozícii vedúcej vydania KRIMI Veve Kundrátová. Z bratislavskej redakcie je tu reportérka Silvia Mračnová a Juraj Hajdin. Diváci tiež poznajú našich “skalných reportérov” z regiónov - Zuzanu Pojedincovú, Editu Hutkovú, Andreu Mikovú a Ľuba Trautenbergera. Prvé vysielanie KRIMI bolo zároveň vstupom do televízneho sveta pre reportéra Pavla Janiča, ktorý sa neskôr presunul na pozíciu vedúceho vydania KRIMI. Druhý vedúci vydania, ktorý bol pri spustení relácie – Miro Demín je v súčasnosti vedúcim vydania Novín TV JOJ. Moderátormi boli od začiatku dvojice Monika Šebová (Bruteničová) s Michalom Farkašovským a Stanislava Kováčik s Pavlom Michalkom. Monika sa s KRIMI rozlúčila 31. decembra 2021. Od januára 2022 moderovala KRIMI spolu s Michalom Farkašovským Iveta Krupová. Dnes si do moderátorského kresla sadá každý večer už len jeden, striedajú sa Stanka, Iveta, Michal a Pavol, ktorí zároveň moderujú aj Udalosti o 22 na novej spravodajskej televízii JOJ 24.

Do moderátorskeho kresla KRIMI si však sadli aj naše skúsené redaktorky Veronika Hulíková, Júlia Zelenková a Hana Liptáková. A napríklad reportér KRIMI Andrej Zavřel si najnovšie odskakuje od krimi tém moderovať Šport na JOJ 24.

O úspechoch dnešného oslávenca hovoria aj čísla. KRIMI noviny odštartovali v sobotu 2. 2. 2008 s 3,5 % sledovanosťou (119-tisíc divákov) v CS 12-54. V CS 12+ mali sledovanosť 3,5 % (160-tisíc divákov). Druhé vysielanie v nedeľu 3. 2. 2008 si pozrelo 209-tisíc divákov (6,2 % sledovanosť a 17,7 % podiel) v CS 12-54. V univerzálnej skupine dosiahlo sledovanosť 5,6 %.

Najlepšiu 16,7 % sledovanosť v CS 12+ dosiahla za celých svojich pätnásť rokov 1. januára 2013. V ten istý deň získala aj najvyššiu 14 % sledovanosť v cieľovej skupine 12-54. Vyše miliónový zásah zaznamenali KRIMI v univerzálnej cieľovej skupine 22. januára 2012 (AvRch).

Za uplynulý rok dosiahli KRIMI najlepší 13,1 % výsledok a podiel 26,3 % v nedeľu 30. januára 2022 (CS 12+). V ten deň zasiahla až 809-tisíc divákov (AvRch).