Keby nebol taký múdry a sexy, bol by na zabitie!

Hovoríme o Einsteinovi, teda o jeho pra-pravnukovi, profesorovi Filipovi Koenigovi, ktorý je hlavným hrdinom ďalšej novinky televízie JOJ. Komediálny akčný krimi seriál Einstein štartuje už v nedeľu 26. februára!

Filip Koenig (Juraj Loj) je génius s rýchlym myslením a talentom, ktorý myslí vo vzorcoch, grafoch a rovniciach. Asociálny, bez štipky súcitu a empatie (alebo je to len obranný mechanizmus, ktorý ukazuje navonok?), avšak s obrovským úspechom u žien. Je presvedčený, že do konca života mu ostáva iba sedem rokov. Alebo možno aj menej... A čo je najlepšie, Filip je údajne pra-pravnukom Alberta Einsteina. Vyučuje fyziku na univerzite a pracuje na tom, aby navždy vyriešil energetické problémy ľudstva. Je najmladším profesorom, ktorý kedy vôbec prednášal teóriu fyziky, a môže sa chváliť IQ 210. Jedného dňa ale skončí na polícii a hrozí mu väzenie. Na poslednú chvíľu tak dostane návrh. Buď sa stane poradcom pri vyšetrovaní vrážd, alebo pôjde sedieť.

V režisérskej stoličke sedel tentokrát Martin Kazimír, ktorý okrem svojej práce miluje aj vedu. „Einstein je síce predovšetkým komédia, no častokrát v nej odznejú zaujímavé informácie, vedecké poznatky a hlavný hrdina Filip pomocou nich a svojej geniality pomáha riešiť kriminálne prípady. Predloha, respektíve jej obsah, ma upútala ihneď. TV JOJ mi ponúkla voľnú ruku pri obsadení hercami a režijnom stvárnení, čo si veľmi cením a na základe čoho sa nám veľmi dobre spolupracovalo,“ odpoveda Martin Kazimír na otázku, čo ho presvedčilo, aby práve on režíroval tento seriál.

Einstein nie je klasický kriminálny seriál, ale skôr komediálny, postavený na jednom hlavnom hrdinovi, a tým je profesor Filip Koenig. Každá časť rieši uzavretý prípad. Filip spolu s kriminálnou políciou SR rieši prípady, ktoré sa odohrávajú na Slovensku. Zločiny odzrkadľujú dnešnú spoločnosť, nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Sú aktuálne a neštandardne riešené geniálnym fyzikom. Seriál má ambíciu osloviť širokú divácku skupinu. A to najmä tým, že nejde o klasicky vystavanú kriminálku, ale že výrazne spája napätie a komédiu. A to najmä cez hlavnú postavu, ktorú si divák môže zamilovať práve pre jej jedinečnosť, humor, špecifické správanie. 

„Nebolo to ľahké hľadanie. Nešlo ani tak o stvárnenie génia, ako skôr o to, aby všetky jeho povahové črty a teda i jeho genialita neboli len akýmsi výluhom informácii o tejto postave, ale aby sme našli reálne základy, na ktorých ju môžeme budovať. Nikdy nebudem mať IQ 200, ale myslím, že sme našli tú správnu mieru, ktorá je hraničná a ja mám veľmi rád tieto hrany, takže ja som si Filipa veľmi obľúbil. Neznesiteľný je ale asi silné slovo. Každý, kto niečím vyniká, dokáže byť v nejakej komunite ľudí neznesiteľný. Filipova neznesiteľnosť pramení z časového obmedzenia, ktoré má v súvislosti so svojím smrteľným ochorením. Svojou inteligenciou pomáha policajtom, takže verím, že si môžu klásť otázku, na čo som tu ja, som vôbec potrebný? Často si ich doberá, robí si z nich srandu a možno ich aj miestami ponižuje. Verím, že z jeho pohľadu je pre neho nepochopiteľné, ako nemôžu na niečo také „jednoduché“ prísť...“ hovorí Juraj Loj o tom, ako vidí Filipa Koeniga.

Nenechajte si ujsť premiéru seriálu Einstein v nedeľu 26. januára o 20:35 na JOJke!