Prečo Matúš možno pôsobí povýšenecky a bez emócií? Máme pre vás vysvetlenie!

Vôbec to nie je tým, že by si o sebe „veľa myslel“...

V nedeľňajšej epizóde Siedmeho neba sme všetci spoznali len 10-ročného Matúška, ktorý už niekoľko rokov doma ručne vyrába mydielka s hračkami. Výťažok z ich predaja potom dáva svojim rodičom, ktorí za získané peniaze kupujú plienky pre staršieho syna s ťažkou formou detskej mozgovej obrny. Matúš je naozajstný hrdina a napriek svojmu veku je to veľký človek, ktorý sa namiesto hier venuje takejto úžasnej činnosti. Mnohí diváci Siedmeho neba nám však do komentárov na Facebooku písali, že chlapec na nich pôsobil príliš dospelácky, povýšenecky, bezcitne a namyslene. Váš pocit vám, samozrejme, nebudeme vyhovárať (nech si každý myslí, čo chce), akurát by sme vám radi vysvetlili, prečo ste tento dojem mohli nadobudnúť.

Nie, Matúš si o sebe „nemyslí veľa“ ani nie je „zle vychovaný“, ako to poniektorí písali. Matúš je mimoriadne nadané dieťa. Nie, neznamená to, že je postihnutý, ako tiež poniektorí písali. Mimoriadne intelektuálne nadanie je veľký dar, no pre konkrétne dieťa je to tak trochu aj trápenie. Takéto deti majú veľký vývinový náskok pred svojimi rovesníkmi v jednej alebo vo viacerých kognitívnych funkciách. Často vedia čítať, písať a počítať ešte skôr, než nastúpia do školy. Majú vynikajúcu pamäť, rýchlo chápu veci v súvislostiach a rovno z nich aj vyvodia dôsledky a rýchlo sa učia. V porovnaní s ostatnými deťmi majú tiež úplne iné záujmy. Namiesto sledovania rozprávok, kreslenia či hračiek ich zaujímajú cudzie jazyky, veda a technika, slnečná sústava, zemepis, ba dokonca témy, ktoré bežne riešia dospelí – náboženstvo či politika.

Tieto vynikajúce schopnosti sú však vykúpené problémami v oblastiach, v ktorých iné deti problém nemajú. Mimoriadne nadané deti sú totiž neprístupné, uzavreté a menej komunikatívne. Ak už však prehovoria, ich bohatá slovná zásoba a pohotové verbálne vyjadrovanie vás môžu, ľudovo povedané, odrovnať. Tieto deti majú tiež problém zmieriť sa so všetkým, čo nedáva logiku a nedá sa exaktne vyjadriť, napríklad pocity, tradície či rôzne osudové dôvody. Nevedia prejavovať svoje emócie, preto sa ostatným ľuďom môžu zdať chladné a bez citu. Mimoriadne nadané deti sú tiež citlivejšie a zraniteľnejšie než ostatné deti, aj keď to možno nedávajú najavo. Ak ste sa v čítaní tohto článku dostali až sem, pravdepodobne už chápete, prečo sa Matúško správa tak, ako sa správa a prečo pôsobí tak, ako pôsobí.

Matúšovi a jeho rodine držíme palce a želáme veľa šťastia!

Všetky epizódy Siedmeho neba nájdete v našom bezplatnom archíve!

 

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora