Prečo nemôže člen rodiny vykonávať asistenciu? Dôvod od ministerstva vám dvihne tlak!

Na dojímavom príbehu vozíčkara Mattesa a fitnesky Veroniky sa opäť raz ukázalo, že niektoré zákony sú nastavené veľmi zvláštne. Mnohých divákov Siedmeho neba definícia zákona rozhorčila.

Martin bol aktívny a činorodý mladý muž, ktorý miloval život. Lenže v roku 2008 sa mu všetko obrátilo naruby Po skoku do bazéna zostal úplne ochrnutý od pliec nadol, s čím sa vyrovnával veľmi ťažko. Zo dňa na deň bol z neho ležiaci pacient, ktorý bol odkázaný na pomoc druhých. Do ako-tak normálneho života sa vracal viac než rok. Časom sa cez Facebook zoznámil s Veronikou. S mladou a šarmantnou dievčinou, ktorá sa venovala body fitnessu a mala na konte množstvo ocenení zo súťaží. Začali si spolu písať a netrvalo dlho, kým sa do seba bláznivo zaľúbili. Lenže nie všetci zdieľali ich nadšenie z veľkej lásky. Ako obaja priznávajú, stálo proti nim veľa ľudí. Po čase spolu zaľúbenci začali bývať a Veronika si na Martina vybavila asistenciu. Nakupuje, varí, oblieka ho, pomáha mu s polohovaním v posteli, za čo poberá príspevok od štátu. To je však dôvod, pre ktorý sa nemôžu zosobášiť, aj keď veľmi chcú. Podľa zákona totiž asistenciu nemôže vykonávať rodinný príslušník.

Práve toto bizarné nastavenie zákona pobúrilo mnohých divákov Siedmeho neba. Na sociálnych sieťach sa doslova spustila lavína otázok, prečo nemôže asistenciu za príspevok vykonávať rodinný príslušník a či je normálne, že sa o zdravotne postihnutú osobu má starať cudzí človek. Podľa zákona môže rodinný príslušník vykonávať asistenciu, ale zjednodušene povedané len na polovičný úväzok, čiže maximálne štyri hodiny denne. „Je to preto, aby mohli byť aj najbližší rodinní príslušníci odmenení príspevkom za vykonávanie pomoci pri úkonoch v oblasti intímnej hygieny, čo je pre týchto ľudí najprirodzenejšie,“ písalo sa v stanovisku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Nuž, a hoci sa ministerstvo snaží zvyšovať príspevky až do výšky minimálnej mzdy, s časom, za ktorý môžu poberať príspevok, sa zatiaľ hýbať nebude. Vysvetlenie vás dvihne zo stoličiek. „V minulosti ministerstvo opakovane diskutovalo o týchto veciach priamo so zástupcami ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, preto tieto nastavenia vychádzajú priamo z ich postojov,“ vysvetlilo ministerstvo. Téme sa v reportáži venovala naša kolegyňa zo spravodajstva – Martina Karasová.

Sledujte reláciu V siedmom nebi opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora