Vanesska zo Siedmeho neba zúfalo čaká na novú obličku: Darcovia by boli, no má to HÁČIK!

Až do februára minulého roka si žila Vanesska svoj bezstarostný dievčenský život plný smiechu a radosti. Šťastnou ju robila najmä gymnastika a mala veľké plány. Potom však prišla krutá a zákerná diagnóza a jej život sa obrátil naruby.

Usmievavú Vanessku sme všetci spoznali prostredníctvom relácie V siedmom nebi. Toto slniečko malo totiž dva sny - vyzdravieť a stretnúť sa s divou Lucie Bílou. Keďže so zdravím jej pomôcť nevieme, radosť do žíl sme jej vliali aspoň osudovým stretnutím s jej milovanou speváčkou. Diagnóza, s ktorou dievčatko bojuje od februára minulého roka, je totiž zdrvujúca. Zo dňa na deň jej začali zlyhávať obličky a už takmer rok je odkázaná výlučne na dialýzu. Do nemocnice musí chodiť trikrát do týždňa a kvôli chorobe musela zavesiť na klinec svoju najväčšiu vášeň – gymnastiku. Nádejou pre ukončenie jej trápenia je jedine transplantácia. Približne 10 percent všetkých obličkových transplantácií na Slovensku je realizovaných od žijúcich darcov. Sú nimi najmä rodičia, ktorí obličky darujú deťom, alebo deti, ktoré darujú obličky rodičom, prípadne si takto pomôžu súrodenci. Vždy však musí byť darca dospelý,“ vysvetlil pre denník Plus 1 deň Ľuboslav Beňa, prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti.

Vanesska musí absolvovať dialýzu až trikrát do týždňa. Čas využíva na učenie sa. Zdroj: TV JOJ

Podľa jeho slov pribúdajú aj takzvaní emocionálne spriaznení darcovia – teda ľudia, ktorí nie sú s pacientom v príbuzenstve, no majú k nemu blízky vzťah. Ide predovšetkým o manželov, životných partnerov, dokázateľných blízkych priateľov,“ vysvetlil lekár. Po odvysielaní Vanesskinho príbehu sa aj objavili potenciálni darcovia, ktorí by chceli dievčaťu pomôcť. Lenže tu je kameň úrazu. Tento spôsob darovania orgánu totiž musí posúdiť etická komisia. Následne začne kolotoč vyšetrení ako pre pacienta, tak aj pre samotného darcu. Ak orgán totiž daruje žijúci darca, musí absolvovať sériu vyšetrení celkovej zdravotnej vhodnosti a musí sa u neho vylúčiť obličkové poškodenie.  „Po odbere obličky je sledovaný pravidelne v transplantačnom centre, kde odber vykonali. V zásade sa jeho zdravotný stav po darovaní orgánu nezhorší, naopak, vďaka tomu, že ho pravidelne sledujú, sú korigované aj mierne odchýlky napríklad v tlaku krvi a podobne,“ priblížil. Od roku 1990 sa na základe darcovského a transplantačného programu podarilo na Slovensku zachrániť až 4 tisíc ľudských životov. Transplantácie sa vykonávajú na špecializovaných pracoviskách v Bratislave, v Martine, v Banskej Bystrici a v Košiciach. Minulý tok sa uskutočnilo 201 orgánových transplantácií, pričom až v 146 prípadoch šlo o obličky. Na darcu však čaká približne dvakrát toľko pacientov.

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora