Dianka prežila väčšinu života v nemocnici: Jej osud závisí od jediného prístroja!

Detstvo by malo byť najkrajším a absolútne bezstarostným obdobím v živote človeka. Dianka však zažíva niečo úplne iné. Bude mať sedem rokov a drvivú väčšinu života prežila v nemocnici. Narodila sa totiž s komplikovanou diagnózou.

Dianka je veselé, usmievavé, rozkošné a ukecané dievčatko. Na prvý pohľad teda nič nenasvedčuje tomu, že by bola iná ako ostatné deti. Skutočnosť je však úplne odlišná. Narodila sa totiž s nedostatočne vyvinutým tenkým črevom. To je dôvod, pre ktorý väčšinu svojho života strávila v nemocnici. „Dianka má syndróm krátkeho čreva. To znamená, že v podstate viac ako polovicu toho tenkého čreva mala absolútne nepriechodnú. To bolo nedovyvíjané črievko. Také len šnúrka. Jej spriechodnili črevá, čiže všetko, čo bolo nepoužiteľné, odstránili preč. Ale toho nepoužiteľného bolo veľmi veľa. Ona bola toľkokrát v anestéze, že ja som to pri dvanástke prestala počítať a to ešte nemala ani rok,“ vzdychla si jej mama Ivana. Dianka bola podľa jej slov prvé dva roky takmer nonstop v nemocnici a v ohrození života. Jej stav je mimoriadne vážny aj naďalej a tak rodičia nikdy nevedia, či večer ich dcérka opäť neskončí v nemocnici. „U nás je úplne bežný jav, že ona je krásne milé a zdravé dieťa a večer ju dám na pumpu, zapnem a ona má do pol hodiny štyridsiatku horúčku, triašku a nemocnica je na betón istá,“ zhodnotila Ivana.

V7N Dianka a Miro Jaros Zdroj: TV JOJ

Pre Diankin život je nevyhnutné napájanie na infúznu pumpu, ktorá do jej tela prináša potrebné živiny. Zo stravy ich totiž kvôli krátkemu tenkému črevu nevie prijať.Keďže to tenké črevo vstrebáva stravu, živiny. Ona tým, že ho má ani nie polovicu, tak jej nestačí tá krátka plocha na to, aby sa jej tá strava roztrávila a vstrebala. Keby ona nemala tú infúznu pumpu, ona v podstate umrie hladom,“ skonštatovala Diankina mama. Lekárske prognózy sú veľmi nejasné. Nikto nevie a nechce odhadnúť, ako to s dievčatkom vyzerá do budúcna. Keď Dianka trávi dlhé dni v nemocnici, hrá sa na princeznú alebo na kráľovnú. Má svoj rozprávkový svet, v ktorom nachádza útechu. Spestruje si ho aj pesničkami od Mira Jaroša. Preto niet divu, že práve on ju príde rozveseliť na hrad, na ktorom sa na jeden deň stane hradnou pani.

Nenechajte si ujsť obľúbené Siedme nebo už dnes o 20:35 na JOJke!